Bog

Byen i skyerne

Af (
2021
)

Anmeldelse

Byen i skyerne

18 nov.21
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

En gobelin af historier, der er vævet så forunderligt, at den forbinder levet liv med flere hundrede års mellemrum.

'Byen i skyerne' udgøres af fem helt forskellige fortællinger, der skilles ad og samles igen i denne store episke roman. Anthony Doerr har spredt sin fortælling over flere karakterer med forskellige stemmer. Forbindelsen mellem dem varer gennem århundreder, og de logisk set umulige spring i tiden virker fuldstændig naturlige. ’Byen i skyerne’ er en hyldest til naturen og bibliotekerne og favner de teknologiske udviklinger, som muliggør den overstrømmende strøm af informationer.

En fortælling foregår i det 15. århundredes Konstantinopel, hvor den unge kvindelige brodøse Anna, der bor i kloster med sin søster, finder vej ind i et forladt og hjemsøgt kloster, hvor hun finder en række gamle bøger, der indeholder de smukkeste historier. Alle er gamle manuskripter, som lærde vil betale store summer for, inden krigen bryder ud.

I en anden historie følger vi drengen Omeir, der bor uden for de samme mure, og som altid skjuler sit ansigt pga. en dyb ganespalte, der forbindes med onde varsler. Omeir har en dyb kærlighed til sine to store trækokser Månestråle og Træ, og han deltager ufrivilligt med okserne i belejringen af byen under sultanens krig.

I en tredje fortælling er vi i 1940’erne i Lakeport, Idaho, hvor vi følger drengen Zeno, der med sin far er flyttet ind i en lille kold hytte, fordi faren har fået arbejde ved et tømmerfirma i byen. Men da USA erklærer Japan krig, drager faren afsted for at deltage, og Zeno skal nu bo hos en kvinde, som han ikke er synderligt begejstret for.

Som voksen i 2020 oversætter Zeno Diogenes-manuskriptet og instruerer teaterstykket ’Byen i skyerne’, der bliver opført af en lille flok skoleelever. Samme år sidder en teenager i sin bil udenfor Lakeport bibliotek med en pistol og en bombe i sin rygsæk. Det er Seymour, som er økoterrorist, og han vil sprænge et ejendomskontor ved siden af biblioteket i luften.

Bogens sidste historie foregår i 2146, missionsåret 65 for Argos, som er et generationsskib, der er på vej til sit nye hjem. Ombord er Konstance, der er på flugt fra en pandemi på jorden, og som nu har været spærret inde i 300 dage sammen med den kunstige intelligens, Sybil, der indeholder summen af menneskehedens viden. 

Anthony Doerr har opbygget romanen omkring et gammelt sagn om hyrden Aethon, som hører en fortælling om en by på himlen, hvor der hverken eksisterer smerte eller sult. I jagten på dette sted forvandler han sig både til et æsel, en fisk og en fugl. Hver af disse dyr møder på forskellig vis vores forskellige karakterer, hvis liv alle er formet af den antikke græske forfatter Diogeneses opdigtede fortælling. 

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Nete Harsberg
Faustnummer
61395261
ISBN
9788740070477
Antal sider
665

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser