Bog

Åndsfraværelse

Af (
2012
)

Anmeldelse

Åndsfraværelse af Marilynne Robinson

23 aug.12
AfJytte Kjær Schou
Skribent

Logisk og stringent fremfører Marilynne Robinson sine synspunkter i dette filosofiske og polemiske indlæg i debatten om religion og videnskab. En bog, der stiller krav til læseren.

Den amerikanske forfatterinde Marilynne Robinson er i Danmark kendt for sine tre prisbelønnede romaner ’Hus og hjem’, ’Gilead’ og ’Hjemme’. I sit hjemland er hun desuden en anerkendt kristen tænker. Denne bog er baseret på en forelæsningsrække afholdt på Yale University i 2010, og måske af samme grund forekommer den noget kalejdoskopisk, hvilket ikke gør det helt let at følge forfatterens argumentationer.

I indledningen redegør Marilynne Robinson for hensigten med bogen, som er at sætte spørgsmålstegn ved visse moderne videnskabsmænd og deres reduktionistiske tilgang til forståelsen af den menneskelige natur. Med afsæt i udvalgte videnskabelige værker, ikke alle alment kendte, tilbageviser forfatteren de dele af videnskaben, der reducerer mennesket til noget sjælløst, som kan måles og vejes, og afviser deres argumentation som værende uden videnskabelig validitet.

Hvor dele af den moderne videnskab har forkastet det metafysiske aspekt af menneskets natur, ser Robinson mennesket som et komplekst væsen, og her er begreberne ”ånd” og ”sjæl” væsentlige komponenter i definitionen. Altruismen behandles særskilt som en unik menneskelig egenskab, der passer ind i Robinsons menneskesyn, mens evolutionsbiologerne er nødt til at omdefinere begrebet for at få det til at passe ind i deres teorier om det egennyttige menneske. Et afsluttende essay er viet en analyse og kritik af Freuds teorier.

Der er ikke noget letkøbt i Robinsons forsvar for mennesket som et væsen med potentiale til at erkende og agere langt ud over grænserne for noget nyttebegreb. Logisk og stringent, men i en akademisk og kompakt form, der stiller krav til læseren, fremfører hun sine synspunkter i dette vægtige indlæg i debatten om religion og videnskab.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Henrik Pers
Faustnummer
29475237
Graphic
Rosendahls
ISBN
9788702112245
Antal sider
166

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser