Bog

I lygternes skær

Af (
2019
)

Anmeldelse

I lygternes skær af Steen Langstrup

14 feb.19

11 raffinerede og gysende uhyggelige noveller, der udspiller sig i limboet mellem den trygge normalitet og det værste mareridt.

Steen Langstrup udforsker sindets og mørkets dystre kringelkroge i de situationer, hvor den trygge velkendte verden slår sprækker, og monstrene vælter ind. Langstrup mestrer som få det subtile og overraskende gys med en filmisk præcision, der virkelig folder sig ud i denne velskrevne novellesamling. Nogle af novellerne har tidligere været udgivet i andre sammenhænge som sms-novellen ’El Daemon’, mens andre er helt nye.

Langstrup er boogie-manden i dansk gyserlitteratur, og har bidraget med skræmmende historier til genren siden 1995. Samlingen her indeholder fortællinger, der overrasker og bider sig fast. Det er det, der skjuler sig i mørket, vi frygter allermest, og barndommens indgroede frygt for skyggerne bag døren ligger latent i sjælen. Novellerne strammer skruen om denne præmis med overrumplende slutninger, der vil få dig til at se en ekstra gang over skulderen, næste gang du bevæger dig ud i natten.

‘Spis mig, drik mig’, ‘James’, ‘Aben smiler’, ‘Første jul uden mor’, ‘Metro’, ‘Ondskaben i ham’, ‘El Daemon’, ‘At dræbe en vampyr’, ‘Kryb’, ‘Valentinsdag’ og ‘Hvide piger i lygternes skær’ er af varierende længde og udspiller sig tidsmæssigt og geografisk forskellige steder.

’Hvide piger i lygternes skær’ udspiller sig i 1918 midt i den spanske syges hærgen, hvor en læge forvilder sig ind i et dunkelt kvarter, lokket af en pige klædt i hvidt. Drevet af sit lægeløfte følger han efter pigen, men baggården gemmer på en ubehagelig hemmelighed.

I novellen ‘Kryb’ er Anita og hendes teenagedatter taget på luksusferie i Thailand. Anita har afsløret sin mand Kent i utroskab, og nu skal kontoen tømmes. Mens krybet Kent ikke vil slippe Anitas tanker, dukker der andre lidt for virkelige kryb op i suiten midt om natten.

Steen Langstrup afprøver gerne nye medieformer og gode eksempler er ’Første jul uden mor’, som tidligere er udgivet som jule-krimigys til Politiken i december 2008, og ‘El Daemon’, der vakte stor opstandelse som bragende uhyggelig og lidt for virkelighedstro sms-novelle.

 

Bogdetaljer

Forlag
2 Feet Entertainment
Faustnummer
46046404
ISBN
9788779941618
Antal sider
183

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer