Bog

Hjerterkonge

Af (
2004
)

Anmeldelse

Hjerterkonge af Brigitte Raskin

07 feb.05

Lån bogen på

En spændende og utraditionel biografisk roman om Christian II set fra en hollandsk synsvinkel. Et interessant og vellykket stilistisk formeksperiment, hvor de enkelte kapitler er skrevet i hver sin genre.

Christian II (1481 -1559) var en af Danmarks mest markante konger. Forfatteren fortæller hans historie fra fødsel til død og om relationerne til hans elskerinde Dyveke, mor Sigbrit, dronning Elisabeth m.fl. samt om det stockholmske blodbad, hans eksil, fangenskab og myten om det runde bord m.m.

Fremstillingen af kongen er sympatisk og nuanceret. De politiske magtkampe spiller en stor rolle, og titlen hentyder bl.a. til et spillekort, hvor hjerterkonge spiller sammen med tre andre stærke monarker, Karl V, Frans I og Henrik VIII.

Bogen er stofmættet og berører mange forskellige emner. Der omtales en del anden litteratur, bl.a. diskuteres og citeres Johannes V. Jensens "Kongens Fald". Kunsthistorien berøres også, idet bogen er illustreret med portrætter af kongen og hans familie, og disse kunstværker får en del omtale.

Den varierede stil i kapitlerne, der f.eks. kan være en krønike, en film, en samling avisudklip, en tragedie, gør bogen let at læse og formidler stoffet godt. Forfatteren, der er flamlænder, leger med genrerne og fortæller også meget livligt om sin egen tilgang til stoffet, sine reseachrejser og diskussioner med andre om forskellige problemstillinger. Værket er meget vellykket. Den hollandske synsvinkel er yderst interessant, fordi Nederlandene spillede så stor en rolle for hovedpersonerne og samtiden.

Værket appellerer nok mest til dem, der kan lide at læse biografier og historisk faglitteratur. Bogen afsluttes med en litteraturliste og stamtavler

Oversat af Hans Christian Fink. Aschehoug, 2004. 247 sider. Kr. 249,-

Bogdetaljer

Forlag
Aschehoug
Faustnummer
25392418
ISBN
9788711116869
Antal sider
247

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer