Bog

Himmeløje

Af (
2008
)

Anmeldelse

Himmeløje af Arne Dahl

22 sep.08

Ti bøger på ti år: en sublim præstation er nu fuldendt. Serien slutter på det absolutte højdepunkt, mere spændende, velskrevet, samfundskritisk og satirisk end nogensinde.

Arne Dahl har med sine ti bøger om A-gruppen matchet Sjöwall og Wahlöös skelsættende værk. Muligvis står gruppen foran nedlæggelse, men forinden kommer de efter et tilsyneladende banalt røveri mod en videokiosk på sporet af en massemorder, hvis ofre er kvinder som lider af anoreksi.

Tidligere A-gruppemedlem Pauls Hjelms datter er betænkeligt tæt på at blive offer for denne morder. Hun undslipper, men er til gengæld godt i gang med at sulte sig ihjel. Samme Paul Hjelm har chefen for sikkerhedspolitiet – eller med andre ord Sveriges mesterspion – udset til sin efterfølger. Selv er han dernæst sporløst forsvundet. I al hemmelighed får Paul Hjelm til opgave at finde ud af, hvad der er sket med ham. Er han blevet dræbt, eller er han på en ukendt mission?
Et andet gruppemedlem, Viggo Norlander, er dødssyg af kræft. Døden er således et gennemgående tema i denne series grande finale.

Titlen hentyder til det overvågningssamfund, det moderne velfærdssamfund har udviklet sig til. Temaet slås an rent stilistisk i det indledende kapitel, hvor vi fra helikopterperspektiv følger gruppens medlemmer rundt omkring i Stockholm. Hen imod slutningen tager vi den samme tur i forbindelse med en satelitovervågning, og adskillige gange indgår overvågningskameraer og deres optagelser som spor i opklaringen.

Igen demonstreres det, hvordan Sverige for længst har tabt sin uskyld i forhold til at kæmpe for demokratiet med udemokratiske midler. Hvor skal grænsen gå i kampen mod den grænseløse ondskab? Hjørnestenen er at bevare det demokratiske instinkt, altså en dybt forankret tro på alle menneskers grundlæggende ligeværd.

Som altid inddrager Arne Dahl samtidens store og aktuelle problemer på politisk/globalt plan, her især Irak. Samtidig stiller han skarpt på et tema af mere personlig/psykologisk karakter, nemlig anoreksien og det feminine selvhad, som denne lidelse er udtryk for.

Til allersidst i bogen bindes der på elegant vis en sløjfe, hvor gruppens medlemmer selv er med til at tage beslutningen om, hvad der skal ske med dem. Og da der allerede er udkommet en bog i Sverige, der hedder "Elva" røber jeg ikke nogen hemmelighed ved at afsløre, at vi alligevel ikke har hørt det sidste til A-gruppen - heldigvis!

Oversat fra svensk af Anders Johansen efter 'Himmelsöga'. Modtryk, 2008. 418 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Århus : Modtryk
Faustnummer
27389058
ISBN
9788770531719
Antal sider
418

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer