Bog

Friheden

Af (
2019
)

Anmeldelse

Friheden af Arne Dahl

06 mar.20
AfArne Larsen
Skribent

Berger og Blom er tilbage for fulde omdrejninger. Fjerde del af den fabelagtige svenske krimiforfatters serie bekræfter til fulde, at han tilhører den absolutte elite indenfor spændingsgenren.

Arne Dahl har efterhånden en lang række krimi- og spændingsbøger bag sig. Først og fremmest er han nok mest kendt for sin lange serie om politifolkene fra A-gruppen og Opcop, som bedst kan karakteriseres som spændingsbøger med fokus på international kriminalitet og terror.

Hans nye serie er på mange måder en almindelig typisk svensk krimi om sådan mere almindelige forbrydelser og forbrydere, men med denne nye bog i serien om Berger og Blom vender han igen tilbage til den organiserede internationale kriminalitet.

Fælles for hele hans produktion er i alle tilfælde det indviklede plot med mange sidehistorier og uventede drejninger, og endelig må man ikke glemme, at han skriver aldeles glimrende og stemningsfyldt.

Arne Dahl er helt afgjort noget af det bedste på markedet netop nu.

Den tidligere politimand, Sam Berger, er nu blevet privatdetektiv og beskæftiger sig halvhjertet mest med forsikringssager. Han er ensom og langt fra lykkelig, og hans partner Molly Blom har nu været forsvundet i næsten et år, sandsynligvis gravid med deres fælles barn.

Sams tidligere partner Deer Rosenkvist får overtalt Sam til at opsøge en psykoterapeut, som skal hjælpe ham med at komme på fode igen. Gennem hende får han en uventet lukrativ sag: En kvinde er blevet kidnappet, og Sam har tre døgn til at finde hendes kidnapper.

Kidnapningen leder tilbage til en gammel sag med nogle russiske gangstere og en masse forsvundne penge, og pludselig er Molly tilbage med deres nyfødte datter. Molly lover at hjælpe med sagen, og måske ved hun mere om de mange penge, end hun fortæller.

I baggrunden truer den russiske gangster, Vitenko.

Som sædvanlig er det noget af en historie, Arne Dahl disker op med, og læseren indfanges ikke alene af det hæsblæsende tempo, men også af de mange intriger og hemmeligheder, som hele tiden fører læseren i uventede retninger. Med til at forøge spændingen er historiens konstante skift mellem de mange personer.

Personbeskrivelserne er som sædvanlig helt i top, og der er mange fine psykologiske iagttagelser af især Sam Berger og Molly Blom, men egentlig også af den dybt uhyggelige og psykopatiske Vitenko.

Der er ikke en finger at sætte på denne kvalitetskrimi, og med en virkelig fæl cliffhanger tyder det heldigvis på, at der kommer flere bind med makkerparret.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Anders Johansen
Faustnummer
47822319
ISBN
9788770073448
Antal sider
394

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser