Bog

Efterskælv

Af (
2007
)

Anmeldelse

Efterskælv af Arne Dahl

08 okt.07
AfAnne-Mette Lerche
Skribent

A-gruppen er tilbage! Vi hvirvles endnu en gang ind i Arne Dahls højaktuelle, komplekse og nervepirrende spændingsuniver

Jeg tør godt at sige, uden at have læst samtlige af de foregående otte bind i serien om Kerstin Holm og de andre i A-gruppen, at denne serie er noget af det mest neglebidende og velskrevne krimilitteratur, der er udgivet i Skandinavien.

Hvor forrige bog, "Mørketal", handlede om den mest nære og mest grufulde angst af dem alle, nemlig frygten for pædofiliringe, der gør vores børn fortræd, tager "Efterskælv" sig af den mere vidtforgrenede og verdensomspændende tragedie - terroraktionen. Bogens temaer kredser især omkring de fordomme og konsekvenser, terrortrusler er forbundet med.

Bogen tager sin hæsblæsende begyndelse ved T-banen i Stockholms undergrund, hvor en bombe dræber og sårer 11 mennesker. Allerede på de første sider, er man HELT med:
"Rystelsen kom ligesom glidende ind under fødderne på ham, nærmest ligesom de der afrikanske maddiker, der trænger ind gennem huden på folk og lever deres glorværdige liv mellem overhud og underhud".

Men er det overhovedet en terroraktion vi er vidne til her? Har dommedagsoverskrifterne i de i bogen 'gengivne' avisartikler fra en yderliggående feminist noget med sagen at gøre? Og hvorfor er der afbildet en mand gående gennem det jødiske monument i Berlin på forsiden af bogen?

A-gruppen begynder at granske i ofrenes identitet, og de aner en mulig sammenhæng, da det går op for dem, at alle ofrene var på vej VÆK fra deres hjem med det sidste tog torsdag nat. Kendte de hinanden, og i så fald hvordan? Og da den muslimske gruppe, "Siffins hellige ryttere", der oprindeligt tog skylden for terroraktionen, en for en bliver myrdet, antydes der et helt andet motiv for bombesprængningen.

Arne Dahl KAN noget unikt med sine personer, han kan levendegøre dem og få dem til at udvikle sig fantastisk, mens man vender siderne. A-gruppen bliver en mere og mere sammensmeltet størrelse, man kommer til at savne når bogen lukkes.
10. og sidste del i serien om A-gruppen er allerede udkommet i Sverige - jeg glæder mig til at se, hvordan det hele ender!

Oversat af Anders Johansen. Modtryk, 2007. 406 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Anders Johansen
Faustnummer
26902037
ISBN
9788770530859
Antal sider
406

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser