Bog

Dværgkrukken

Af (
2012
)

Anmeldelse

Dværgkrukken af Nina Bolt

19 mar.12

Anholt i starten af 1960erne danner rammen om keramikeren Saras møde med lokalbefolkningen, folklore og familiehemmeligheder.

Den unge keramiker Sara arver et hus på Anholt efter sin elskede morbror i starten af 1960’erne. Da Sara tager over til øen for at besigtige huset kaldet Dværgkrukken, møder hun en lukket og hemmelighedsfuld lokalbefolkning. En kvinde ved navn Issa viser derimod stor interesse for Sara og hendes onkel, hvilket både undrer og pirrer Sara.

’Dværgkrukken’ handler om Saras personlige udvikling og er samtidig også et portræt af et lukket lokalsamfund præget af folklore og en fastlåshed i normer og omgang med hinanden. Sara vælger at blive på øen og begynder at grave i husets og øens historie. Hun opretter et keramikværksted, og mens hun modellerer sine figurer af ler, er det også starten på en mental udviklingsproces. Onklens efterladenskaber, øens lokalhistorie og en hemmelig kælder under huset bliver startskuddet til en optrevling af Saras barndomserindringer med en kølig mor, en elskelig morbror, og Sara konfronteres også med det parforhold, hun er på flugt fra.

Romanens stemning er til tider foruroligende som man kender det fra fx Ida Jessens forfatterskab. Øens vilde natur og folklore danner en interessant ramme om handlingen og lægger en næsten mytisk stemning over scenariet. Dværge har fra gammel tid befolker øens underverden, og onklens hus er bygget af sten som urbefolkningen huserer i. Nina Bolt bruger mange symboler, og som handlingen skrider frem bliver øens natur og overtro mere synonyme med beboernes sindsstemninger og undertrykte drifter, hvilket skaber et godt drive for handlingen og facetterer persongalleriet.

Nina Bolt forstår at antyde mange sammenhænge og retninger, som handlingen kan bevæge sig i. Personernes karakterer og motiver er slørede, og det er netop her Nina Bolt er bedst når hun sætter læserens fantasi på arbejde. ’Dværgkrukken’ er en vellykket og spændende fortælling, hvor Nina Bolt overbeviser ved at jonglere flot mellem begivenhederne og det lettere mytiske univers.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
29210217
Graphic
Mikkel Henssel
ISBN
9788779734715
Antal sider
233

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer