Bog

Dødsdrift

Af (
2001
)

Anmeldelse

Gynther Hansen: Dødsdrift

30 jan.12

I romanen »Dødsdrift« rammer den sønderjyske forfatter Gynther Hansen alle de store temaer i sit forfatterskab: Det tyske over for det danske, nazismen i Nordslesvig og menneskets indre dæmoner - alt sammen forenet i den realistisk-psykologiske roman.

På det konkrete plan er Dødsdrift en roman om førerkampen inden for det tyske mindretal efter Hitlers magtovertagelse frem til 1939. Det er ingen nøgleroman, selv der er små paralleller til det virkelige historiske forløb.

Sjæleligt flået

Hovedpersonen er Pastor Lorens, der er præst for en tysk menighed i en landsby uden for Aabenraa og formand for mindretallets vælgerforening. Lorens er fortvivlet og spaltet mellem sit formandskab og Nazityskland i syd.

Han bliver sjæleligt flået i stykker af sit forsvar for Tyskland og den nazistiske ondskab, han nægter at erkende. "Uden forbindelse til Tyskland eksisterer dit og mit liv ikke længere", siger han i en af de heftige diskussioner med sin kone, Emmy. Hun kommer i romanen til at stå som det rationelles stemme.

Det indre plan

På det indre plan handler Dødsdrift om et menneske, der bliver spaltet mellem sjæl og natur og derfor kommer helt ud til vanviddets rand.

Pastor Lorens bliver væltet fra posten som mindretallets fører. Og her kommer forfatterens historiske opgør ind i billedet. Hans anliggende er ganske tydeligt at illustrere, hvordan nazismen i det tyske mindretal i Nordslesvig i 1933-1939 bevidst blev plantet af de nazistiske spidser i Slesvig-Holsten.

I virkeligheden hed Flensborgs nidkære borgmester i de brune år Ernst Kracht. I Gynther Hansens bog er byens overborgmester en satans bøddel med navnet Sievers - det navn som formanden for Schleswig-Holstein Bund bar dengang. Den slesvig-holstenske Oberpräsident og Gauleiter Hinrich Lohse er derimod kaldt ved sit rette navn i romanen.

Pøblens hævn

I Dødsdrift bliver pastor Lorens offer for den nazisme, han ikke selv siger fra overfor. "Du ejer for meget. Du er ikke sulten nok", får han at vide af en opkomling fra pøblen, der under nazismens skjold får hævnet sin fornedrelse. Hævnen er rettet mod borgerskab og lærde.

Overborgmester Sievers i Flensborg får i romanen pastor Lorens til at underskrive sin egen politiske dødsdom, og ind på arenaen kommer en Jens, i romanen kaldet "schöner Jens".

Den historiske præsteskikkelse er Johannes Schmidt-Vodder (1869-1959), der var formand for Den slesvigske Vælgerforening. Han kom ved sit arbejde for en grænserevision i modsætning til de ledende nazistiske kredse og tabte politisk indflydelse. Schmidt-Vodder tabte over for Gråsten-dyrlægen Jens Møller, der vandt den hjemmetyske førerkamp med hjælp fra slesvig-holstenerne.

Voldsomme følelser

Dødsdrift er dog ingenlunde en historisk roman, men først og fremmest en stærk fortælling om pastor Lorens" sjælekvaler, afmagtsfølelse og eksistentielle smerte som et resultat af nazismens dæmoni.

Der kommer som altid i Gynther Hansens romaner voldsomme følelser på papiret.

Forlaget skal slutteligt have en røffel for et sjusket korrekturarbejde. Det halter gevaldigt med den tyske retskrivning (her og der er sætninger og udtryk på tysk). At Nordschleswigsche Zeitung pludselig kommer til at hedde Nordschleswiger Zeitung. Der er himmelvid forskel på førkrigstidens nazistiske Nordschleswigsche Zeitung og efterkrigstidens Der Nordschleswiger. Men i bogen lader aviserne til at være ét og det samme.

 

Gynther Hansen: Dødsdrift, 159 sider (Hovedland).

 

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Faustnummer
23431777
ISBN
9788777394911
Antal sider
159

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer