Bog

Distraction

Af (
2001
)

Anmeldelse

Distraction af Bruce Sterling

01 maj.01

Distraction af Bruce Sterling  

Lån bogen på Bibliotek.dk

 Det er blevet sagt om Bruce Sterling, at han nærmest virkede bange for gentagelser, fordi han med hver nye bog har skrevet om noget helt andet i forhold til de foregående ting, han har udgivet. Og hvis man ser på alle hans bøger og artikler, så kan det umiddelbart sagtens virke sådan. Han var sammen med blandt andet William Gibson hovedmanden bag science fiction genren cyberpunk, der som regel foregår i en mere eller mindre fjern men altid dystopisk fremtid, hvor regeringerne ikke længere er de egentlige magthavere, men hvor korporationer og mafiaer har magten, og mennesker forbedrer deres krop og ydeevne ved hjælp af implantater af forskellig art.

Siden hen er Bruce Sterling gået over til at skrive mere såkaldt blød science fiction, og har endda skrevet en enkelt faglitterær bog, "The Hacker Crackdown", om FBI's kamp imod hackere.

Distraction, der kom på amerikansk i 1998 og for nylig er udgivet på dansk hos Cicero, ligger også i den bløde ende af science fiction genren, hvor det er samfundet og menneskene, der er midtpunktet i historien i modsætning til den hårde del af science fiction, hvor det som regel er teknikken og de muligheder den giver, der har den egentlige hovedrolle.

Distraction foregår i 2044 i USA. På dette tidspunkt er verden blevet ramt af de økologiske katastrofer, som vi efterhånden er begyndt at ane nu. Girafferne er en blandt mange dyrearter, der er blevet udryddet, verdenshavene er steget en halv meter, hvilket har givet alvorlige problemer mange steder, blandt andet i Holland, hvilket har resulteret i, at der er udbrudt en ny kold krig denne gang imellem USA og Holland.

Umiddelbart ville dette ikke være et stort problem for supermagten USA, men tidligere har landet været i en økonomisk krig med Kina, som brugte et meget smart trick til at vinde og dermed er USA bragt på kanten af bankerot.

Disse økologiske og økonomiske katastrofer har efterhånden ført stormagten Amerika ud på et overdrev, hvor nogle byer er privatejede, militæret i nogle tilfælde føler sig nødsaget til at oprette vejspærringer, hvor de opkræver penge af folk, for at lade dem komme igennem. Over en fjerdedel af USA's befolkning har overhovedet intet arbejde, og politikerne er for de flestes vedkommende enten korrupte eller ude af stand til virkelig at rette op på USA's situation. Da landet tabte den økonomiske krig til Kina, blev der oprettet nogle nødretskomitéer, der efterhånden fik tilranet sig det meste af den politiske magt uden på nogen måde at være demokratisk valgte.

Det er disse ting, romanens hovedperson Oscar Valparaiso vil ændre, og eftersom han har været spin doctor i flere år og i starten af romanen har ledet en valgkampagne, der har gjort en forholdsvis ukendt politiker til senator, har han en god idé om, hvor han skal sætte ind. Desværre har han et alvorligt og pinligt problem - et skelet i skabet, der gør ham ude af stand til selv at træde frem på den politiske scene, men tvinger ham til at trække i trådene i baggrunden.

Som man muligvis kan se af ovenstående, så er det ikke i denne bog, at man finder de store fysiske konflikter eller action. Kampene foregår som regel enten politisk eller på nettet, men bogen er alligevel spændende og tankevækkende. Som meget anden god science fiction tager den udgangspunkt i vores nutid og trækker tråde frem til tiden for romanens handling. Det virker logisk og man har hele tiden fornemmelsen af, at det godt kan blive sådan. Noget af det kan faktisk anes allerede nu for eksempel i forbindelse med diskussionen om, hvorvidt verdenshavene vil stige eller ej, problemerne med Kyotoaftalen, og de strømafbrydelser, der fornylig har været i Californien, fordi der har manglet penge til at betale for strømmen.

Alt i alt er dette en spændende bog, og den kan (sammen med andre af Bruce Sterlings bøger) sagtens anbefales.

Bruce Sterling blev født i Brownsville, Texas, USA, i 1954.
Han er gift med Nancy, sammen har de en datter, Amy, født i 1987.
Han lever af at skrive, fik udgivet sin første Science Fiction bog i 1976 "Involution Ocean" og har siden udgivet adskillige, hvoraf mange ikke er oversat til dansk. Han interesserer sig meget for informationteknologi og bruger det meste af sin tid på computere, som er hans store lidenskab. Han er en flittig foredrags holder og skriver ofte artikler. Meget af hans arbejde kan findes på Nettet. Bruce sterling bor p.t. sammen med sin familie i Austin, Texas.

Relaterede links:
Bruce Sterlings forfatterskab

Romannet - 1. maj 2001

 

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Poul Buchwald Andersen
Faustnummer
23328038
ISBN
9788777143878
Antal sider
437

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer