Bog

Achilleus' død

Af (
2008
)

Anmeldelse

Achilleus' død af Boris Akunin

28 jul.09

Intelligente, kultiverede, kampsportstrænede Fandorin er Ruslands svar på Sherlock Holmes tilsat en smule eventyrlysten Flashman.

Bogen er 4. bind i Akunins historiske krimiserie om supermanden Erast Petrovitj Fandorin i tsartidens Rusland. I dette bind er handlingen henlagt til Moskva i 1880-erne. Mesterligt fortalt med stor opfindsomhed i en bevidst gammeldags stil med et herligt indviklet plot. Som læser skal man være på tæerne for at fange de godt skjulte litterære hentydninger.

Vor helt er kun 26 år, men hvilket mandfolk! Et godt udseende, velklædt, med et besynderligt held i spil, dertil en ren ninjakriger med et arsenal af mærkværdige våben og en forklædningens mester, hvilket gør det muligt for ham at færdes ubemærket i alle miljøer i Moskva. Han er netop vendt tilbage til sit gamle fædreland efter nogle år i Japan. Med sig i bagagen har han et solidt kendskab til japansk kultur og sprog samt en yderst speciel japansk tjener.

Generalen og folkehelten med tilnavnet Achilleus findes død på Fandorins hotel, og Fandorin fatter straks mistanke om, at der er ugler i mosen.

Det bliver en hæsblæsende jagt efter sandheden, og den involverer en kuffert med en million rubler til finansiering af et statskup, en yndig luksusluder, diverse skumle personer fra Moskvas underverden, brådne kar blandt de højeste embedsmænd og en lynende dygtig lejemorder, der hele tiden er et skridt foran Fandorin.

Historien falder i tre dele. Hovedhistorien afbrydes af et langt tilbageblik på den verdensberømte lejemoder Achimas’ fortid. Han og Fandorin ligner på flere måder hinanden. De er begge perfektionister, trænet i at dræbe og suverænt dygtige på hver deres felt, men hvor Achimas dræber lidenskabsløst for penge, er Fandorin drevet af trangen til at finde sandheden. I 3. del kulminerer spændingen, og alle tråde samles let og elegant..

Romanen er en sand tour de force. Spændende, underholdende, med en ironisk humor, fyldt med atmosfære og tidskolorit og trods den historiske baggrund med flere paralleller til det moderne Rusland.

Vi har heldigvis noget til gode. Akunin har skrevet flere bøger, bl.a. en krimiserie om en russisk nonne, og der er flere bøger om Fandorin. Måtte de snart blive oversat!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Anna Libak og Christian Dons Christensen
Faustnummer
27099556
Graphic
Imperiet / Harvey Macauley
ISBN
9788702029277
Antal sider
351

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer