Hvert år uddeles Montanas Litteraturpris til en forfatter af aktuel dansk litteratur, der har været fornyende og berigende indenfor sin genre. Prisen er skabt i samarbejde mellem Dagbladet Information, Testrup Efterskole og Montana Møbler. Vinderen offentliggøres d. 10. januar 2020 og med prisen følger 100.000 kr.
I år har man nomineret fem prosaværker og én digtsamling.
De nominerede forfattere:
René Jean Jensen: I nat bar jeg Caligula
Christina Hesselholdt: Virginia is for Lovers
Hanne Højgaard Viemose: HHV, FRSHWN: Dødsknaldet i Amazonas
Kristian Bang Foss: Frank vender hjem
René Jean Jensen: I nat bar jeg Caligula
Karakteristisk for digtene er, at de starter et sted og slutter et andet. Hvert digt er en rejse. Denne rejse fungerer for det meste godt, hvis man læser samlingen på dens præmis; kaos. Der er samlende elementer som farver og handlinger, men digtene presser sig hele tiden et andet sted hen. Et andet element, der går igen, er en følelse af at være afskåret fra sig selv – eller bevidst at træde et skridt ved siden af jeg’et, fællesskaberne og det sted, man er – og i denne træden ved siden af drømme om det umulige.
Christina Hesselholdt: Virginia is for Lovers
Afsættet for denne roman er dobbeltmordet på Derek og Nancy Haysom, som i 1985 blev myrdet i deres hjem i Virginia. Datteren Elizabeth Haysom og kæresten Jens Söring blev dømt for mordene og sidder i dag stadig fængslet, ligesom skyldsspørgsmålet mellem de to dømte aldrig til fulde er blevet afdækket. I et episk kor bestående af hovedfortælleren Mr. Up Front, det morddømte unge par, de myrdede og andre implicerede parter i sagen søger de at nå til en forståelse af begivenhedernes gang.
Thomas Boberg: Africana
Boberg er mere den nysgerrige rejsende, der vil ind under huden på de ukendte lande og civilisationer. Han opsøger en række indfødte på rejser rundt i de to lande og kommer i kontakt med mange kulturer. Han tager også to længere vandreture i Etiopien med forfatteren og fænomenet Madame og senere kollegaen Theis (sikkert Ørntoft). Madame sætter i den grad Bobergs ro og tolerance på store prøvelser.
Hanne Højgaard Viemose: HHV, FRSHWN: Dødsknaldet i Amazonas
Denne bog er sindssyg, og alligevel bliver jeg trukket ind i det syrede univers, som nu og da også er helt dagligdags. Forfatteren ville skrive en bog om Anita, der som antropologistuderende rejste til Amazonas og overhovedet ikke frelste indianerne og måske blev voldtaget. Men forfatterjegets oplevelser blander sig hele tiden, Anita bliver til Hanne, og sådan udvikler historien sig.
Kristina Stoltz: Cahun
Den franske kvinde Lucy (Lucette) Schwob udgør fænomenet Claude Cahun. Kunstnernavnet dækker over både hendes egen person og den kunstneriske, feministiske og politiske profil, hun virker under. Sammen med fotografen og illustratoren Suzanne Malherbe, som også er hendes livslange kærlighedspartner, laver de undergravende modstand mod systemet under hele to verdenskrige, indtil Lucette dør i 1954. De to kvinder bliver bragt sammen som unge piger, da Lucettes far og Suzannes mor gifter sig. De to halvsøstre danner par under dække af, at de som søstre lever sammen.
Kristian Bang Foss: Frank vender hjem
Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Kristian Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag. Humoren i Kristian Bang Foss' roman er et tveægget sværd, der får det til at vende sig i dig på lige dele herlig og forfærdelig vis. Kristian Bang Foss har en særlig evne til at beskrive relationer imellem mennesker; både den indforståethed der kan være i referencerammen to tætte venner imellem, de finmekaniske tilpasningsevner der skal til for at få hjulene i et kæresteforhold til at rotere og de mere hierarkiske og dehumaniserende konstruktioner på tværs af klasseskel.
Kommentarer