Himlen brændte af Ib Michael
’Himlen brændte’ er mange ting: Videnskabsspænding, farverig historisk beretning og kærlighedshistorie. Og så er det første gang, fysikeren Holger Bech Nielsen optræder i en roman. Underholdende!
I et dagbladsinterview med Ib Michael læste jeg, at han gerne ville forandre sig hele tiden. Blandt andet derfor hedder fortælleren Peter Adams lige i starten af denne historie. Han er sygeplejerske og ansat på et hospice, hvor Irina, atomfysiker med russisk baggrund, venter på et dø. Hun arbejder på sin slægts historie og på en beretning om eksplosionen i Tunguska i Sibirien i 1908, hvor et område – godt nok mest kun med grantræer - på 2.000 kvadratkilometer bliver lagt øde. Hun er i tidsnød, og Peter Adams engagerer sig i at hjælpe hende, da han også har litterære ambitioner.
I en anden artikel om den aktuelle genudgivelse af Jules Vernes ’En verdensomsejling under havet’ læste jeg om, hvordan den betød meget for Ib Michael, da han var en ung bogsluger. Jules Verne benyttede sig jo netop af naturvidenskaben, og han lod sig inspirere af dens uendelige muligheder. Det kan man ikke undgå at tænke på under læsningen af denne meget underholdende og farverige beretning, men naturligvis fabulerer Ib Michael, så jeg ville nok ikke kalde denne en drengebog og direkte anbefale en lidt uerfaren ung læser at give sig i kast med denne. Og dog? Hvis nysgerrigheden er stor nok..
Med ovennævnte såkaldte ghostwriter er historien således en rammefortælling. Vi får præsenteret Irinas baggrund først og Peter Adams og hans projekt omkring at skrive hendes og hendes families historie i fiktiv form, og så tager vi for alvor fat med beretningen om Sergej, Irinas forfader. Han er vidne til Tuguska-eksplosionen, hvor der blev udløst en kraft som 1.000 Hiroshima-bomber, bare uden strålingseffekten. Sergej oplever fysiske og psykiske ændringer undervejs. Han skifter identitet, han skifter udseende, han dør og lever igen og bliver gennem historien til den skinbarlige superhelt. Meget tidligt møder han sit livs kærlighed, Nadja, og hun er i sandhed også imponerende. Catwoman go home!
Vi bliver fulgt gennem den russiske historie, og her er blod og stål, en patetisk tsar og nogle grusomme forhold under det sovjetiske styre. Slutningen lever faktisk fint op til ”drengebogen” i niveau. Bogens ekstraudstyr er QR-koder med relevante links, faktuelle afsnit til slut foruden uddrag af mailkorrespondancen med den yderst særprægede og karismatiske partikelfysiker, professor emeritus Holger Bech Nielsen og forfatteren Ib Michael.
Én ting lykkes nu ikke for Ib Michael: Han har ikke forandret sig ret meget. Men det gør ikke noget fra min synsvinkel. Jeg vil gerne kunne genkende ham.