Dagmar af Maria Helleberg
Kom tæt på den danske prinsesse der blev zarina og oplevede den russiske revolution.
Dagmar, datter af Christian den 9., blev i 1866 gift med den kommende russiske zar, og hendes liv som dansk prinsesse ændredes brat Der er skrevet flere bøger om Dagmars liv, da det altid har fascineret danskerne, og vi har været lettere duperede over at have leveret danske aner til det legendariske Romanov-dynasti.
Dagmars liv i Danmark og Rusland skildres i tilbageblik på et tidspunkt, hvor hun selv befinder sig på Krim. Revolutionen har afsat hendes søn og hans familie, og deres skæbne kender hun ikke. Hun befinder sig i et tomrum uden at kunne påvirke sine omgivelser.
Fra denne position reflekterer hun over sit hidtidige liv. Som dansk prinsesse blev hun opdraget til at måtte vise sine følelser. I Rusland bliver hendes børn taget fra hende efter fødslen og hun må elske sine hunde som erstatning. Den russiske familie levede et overklasseliv uden føling med det russiske folks armod. Dagmar har bragt sit kendskab til det danske demokrati med og reflekterer over hvad det ville medføre for det russiske folk, men politisk er hun helt uden for indflydelse.
Bogens ærinde er da også at give et personligt portræt af hende. Man fascineres af hendes kærlighed til den skrøbelige Nicky, hendes forgæves forsøg på at få indflydelse og hendes tilpasning til det strenge hofliv. Med sin velskrevne stil, sine præcise beskrivelser af Dagmars personlige anfægtelser og sin sans for historiske verdensbegivenheder har forfatteren givet læserne et moderne bud på en historisk personlighed.