Bog

Vinter-Eventyr

Af (
2010
)

Anmeldelse

Vinter-Eventyr af Karen Blixen

Karen Blixens 'Vintereventyr' er i en klasse for sig. De overrasker og sætter spørgsmålstegn ved vores eksistens og dens grundlag.

'Vintereventyr' udkom første gang i 1942.  Samlingen består af 11 forskellige eventyr af forskellig længde og sværhedsgrad. De har forskellige temaer, og det eventyr, jeg synes er bedst, er Heloise.  En flok mennesker anholdes og interneres midlertidigt, pga mistanke om spionage. Kvinden Heloise viser mod og omsorg over for sine medfanger, hvor hun kunne have passet på sig selv og ladet hånt om de andre

Eventyrene er meget varierede og skiller sig ud fra andre eventyr ved at de ikke nødvendigvis ender lykkeligt. Det betyder at man har svært ved at fastholde sine anti-eller sympatier da eventyrene tager nogle uventede drejninger.

Karen Blixen brugte de gamle retskrivningsregler med stort bogstav i navneord og dobbelt A. Det har ingen effekt på læseglæden, måske i starten, men ellers ikke. Ligeledes er der utrolig mange referencer til Biblen, mytologien, andre forfattere og litterære perioder.

Blixen har lavet et kæmpe researcharbejde, og selvom eventyrene kan være lidt tunge at komme igennem er de meget velskrevne. Også personskildringerne, som ofte er ret detaljerede, er arbejdet godt ind. Man kan næsten mærke kjolens stof eller dufte roserne i haven, så kedeligt bliver det ikke. Man får en god fornemmelse af hvordan livet var i starten af Anden Verdenskrig hvor folk levede med angsten for nazisterne.

Blixen bruger ind imellem tredje-personsfortællere i sine eventyr. Det betyder at tingene belyses fra forskellige vinkler, både personens handlinger og tanker kommer frem.

Denne udgave er en tekstkritisk udgave med noter og kommentarer. De underbygger på bedste vis Blixens eventyr, selv om jeg måske ikke altid er enig i fortolkerens meninger. Samtidig er der også nogen af ordforklaringerne, som kunne undværes, da det er almindeligt dansk sprogbrug. Bogen er ikke for nybegyndere, da der er flere svært tilgængelige kommentarer. Folk som ikke kender til litterær tolkning på forskningsniveau vil have problemer hermed. Jeg kom på en stor opgave, men læser gerne mere.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal, Det danske Sprog- og Litteraturselskab
Faustnummer
28274890
Graphic
Ida Balslev-Olesen
ISBN
9788702069174
Antal sider
480

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
lør, 08/10/2011 - 22:37

Hvis man læser den bog kun en gang er man bare Karens-analfabet fortolker. Når man læser den anden gang er man ved vinter-følelsen. De to andre gange kommer man tæt på Blixen-Eventyr.
Og Sorg-Agre er levende for evigt.