Bog

Generation X

Af (
1994
)

Anmeldelse

Generation X af Douglas Coupland

Douglas Coupland blev med et berømt da ”Generation X” udkom. Bogen tog pulsen på unge mennesker i tyverne, der genkendte sig selv i bogens hovedpersoner.

På trods af, at bogen har 20 år på bagen har den stadig stor relevans for yngre mennesker og andet godtfolk, der stadig lever efter devicen om, at karriere, uddannelse og ejerbolig er Gud.

Bogen beskriver livet for tre medlemmer af den såkaldte ”Generation X” – mennesker i tyverne, der forsøger at få deres liv til at fungere uden for strukturerede rammer som eksempelvis universitetet.

Hovedpersonerne i ”Generation X” – Dag, Andy og Claire er alle i tyverne, rodløse, højtuddannede og single. De har forladt deres familie, småborgerligheden og middelklassebaggrunden, og bor nu i Palm Springs i Californien, hvor de lever af ”McJobs”: ”Et underbetalt, lav-prestige, lav-respekt, nul-frynsegode, fremtidsløst job i servicesektoren. Ofte betragtet som et tilfredsstillende karrierevalg af folk, der aldrig har prøvet det”.

Bogens fortæller og måske egentlige hovedperson er Andy Palmer, der er vokset op i en familie med 7 børn, og han var egentlig startet på sit universitetsstudium i japansk da han under et studieophold i Japan åbner øjenene og bliver klar over, at han har brug for mindre i sit liv, mindre kaos, færre problemer, mere ro til at indgå i væsentlige relationer med andre mennesker. 

I Palm Springs fortæller de tre hovedpersoner hinanden ironiske og sarkastiske historier om livet mens de forsøger at finde ”det”, der vil kunne gøre forskel i deres liv, hvad det så end måtte være. Historierne er f.eks. historier om en fjern galakse kaldet Texlahoma, hvor tiden er fastfrosset i 1974 og ”hvor atmosfæren indeholder ilt, hvedeavner og A.M.–radiobølger. Et sjovt sted at tilbringe en dag, men derefter vil man bare væk derfra…”

For Dag, Andy og Claire drejer det sig om, at de skal finde ud af, hvad der vil gøre dem lykkelige, men det er ikke så nemt igen. De ved bare, at lykken ikke nødvendigvis ligger i at tjene mange penge. Faktum er, at Dag, Andy og Claire til slut når at finde deres niche.

Det der gør ”Generation X” unik er, at den er en moralsk fortælling om, at det der gør en lykkelig ikke er penge.

Endelig en bog om mennesker født efter 1960, og endelig et portræt af mennesker, der ikke vil tage til takke med ideen om, at penge og et højt profileret job er alt hvad man bør stræbe efter i livet.

Bogdetaljer

Forlag
Borgen
Faustnummer
20607262
ISBN
9788741866314
Antal sider
214

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer