Bog

Udvalgte reportager fra fire årtier

Af (
2019
)

Anmeldelse

Udvalgte reportager fra fire årtier af Ernest Hemingway

15 jan.20

Det er påfaldende, så velskrivende Hemingway er allerede som helt ung, hvor man i mange af hans artikler genkender den senere romanforfatters klare sprog og meget veludviklede iagttagelsesevne.

Bogen falder i fem dele: Reportager fra 1920-1924, der omhandler alt fra rejseskildringer over politiske analyser til tyrefægtning og ørredfiskeri. En serie fra 1933-1936 om storvildtjagt, marlinfiskeri ved Cuba, krigstruslen og andet, der falder den nu kendte og godt betalte forfatter ind. I 1937-1939 dækkede han Den Spanske Borgerkrig og fra 1941-1944 Den Anden Verdenskrig, hvor han blandt andet var med ved invasionen af Normandiet og på bombetogt over Tyskland, men forinden var udsendt til Kina for at dække den kinesisk-japanske krig. Sidste afsnit er nogle længere artikler, blandt andet om hans to flystyrt i Afrika, som han skildrer med let og humoristisk pen, selv om de sandsynligvis fik fatale følger for hans helbred.

Det er påfaldende, så velskrivende Hemingway er allerede som 21-årig, hvor man i mange artikler nemt genkender den senere romanforfatters klare sprog og meget veludviklede iagttagelsesevne. Man møder ofte også det mytologiske mandebillede han – og nok især andre – har bygget op om ham, men også en meget befriende selvironi.

Måske med undtagelse af artiklerne fra Kina, der nærmest har karakter af en bestilt situationsrapport, er langt det meste levende og læseværdigt, selv om de beskrevne begivenheder ligger langt tilbage. Man må virkelig beundre de risici, han løber på læsernes vegne for at få den bedste historie frem. Det er af nogen blevet udlagt som en bevidst søgen mod døden, noget han på det kraftigste tager afstand fra, da han morer sig over at læse alle de nekrologer, der blev skrevet efter flyulykkerne.

Omkring halvdelen af artiklerne udkom i 1968 i Knud Holsts oversættelse som Signeret: Ernest Hemingway, mens denne udgave følger den oprindelige amerikanske med Mich Vraa som oversætter af de nytilkomne tekster. Vraa har også skrevet forordet.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Mich Vraa
Faustnummer
47611954
ISBN
9788711903995
Antal sider
479

Portræt

Ernest Hemingway

Tillykke med fødselsdagen til Hemingway. Manden er i sig selv interessant, men så sandelig også hans litterære værker. Bliv klogere på hans store forfatterskab i vores portræt.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer