Bog

Thit - den sidste valkyrie

Af (
2019
)

Anmeldelse

Thit - den sidste valkyrie af Jens Andersen

08 dec.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Historien om en kvinde, der ikke underlagde sig normerne, er fortalt smukt og vedkommende af Jens Andersen, der er en eminent formidler.

Thit Jensen, der blev døbt Maria Kirstine Dorothea Jensen, blev født i 1876 og var den første pige, men fjerde barn ud af en søskendeflok på tolv. Hendes far var dyrlæge og en mesterlig historiefortæller med mange interesser og hendes mor, den lille og energiske, men særdeles hårdføre, Marie, der sørgede for husholdningen. Thit voksede op med den dybeste respekt for sin mor, der mistede tre børn, fik sprængt en ryghvirvel under en fødsel, hvilket betød, at hun resten af livet måtte have et jernkorset på for at kunne gå, og som under en anden fødsel sprængte begge sine trommehinder, og som følge deraf blev tunghør. Men mest af alt respekterede Thit sin mor, fordi hun var en kvinde med sine meningers mod, selvom hun var gift med en tidstypisk patriark, der traf alle beslutningerne.

Thit Jensens brødre fik en uddannelse, men Thit måtte blive i huset hos forældrene i Himmerland og hjælpe med at undervise de yngre søskende. Hun havde i mange år et utroligt tæt forhold til sin bror, Johannes V Jensen, som hun forgudede inderligt, men det sluttede, da Thit selv debuterede som forfatter. Hun ville ikke gifte sig, medmindre hendes kommende ægtemand kunne leve med de krav, hun havde til ægteskabet om respekt, individualitet og dampende erotik. Derfor bar hendes liv præg af at måtte vælge mellem "roser og laurbær", mellem familieliv og kunstnerliv. Gennem sit liv skrev hun flere romaner, skuespil og en enkelt børnebog. Hun blev gift med kunstmaleren Gustav Jéhan Fenger, men efter seks års ægteskab blev de skilt, da han havde været hende utro med hendes bedste veninde. Dette personlige drama dannede baggrund for fortællingen Den erotiske hamster (1919).

Hele livet var Thit en aktiv samfundsdebattør og fortaler for kvinders ret og brug af prævention, og hun stiftede i 1923 foreningen "Frivilligt Moderskab" og året efter "Foreningen for Sexuel Oplysning". Det var også hendes idé at indføre biblioteksafgiften, der stadig fungerer i dag. En på alle måder beundringsværdig og særdeles stålsat kvinde.

Thit Jensens mange debatter om ligestilling er stadig aktuelle, men i begyndelsen af 1900-tallet var det ikke almindeligt at kvinder udtrykte deres meninger. Og slet ikke sådanne meninger! Hun var virkelig modig og ville samtidig heller ikke tabe ansigt. I en fejde, hun havde med digteren Emil Bønnelycke i Politiken, om den forbitrelse mod mænd, han anklagede hende for, endte han med at svare hende: "De er mig for meget en Valkyrie. Hvorfor? Fordi De er for lidt kvinde". Thit var en kvinde, der havde lært sig at benytte maskuline greb i en verden, hvor kvinder ikke skulle mene noget. Jeg foretrækker dog Tom Kristensens ord: "Der er krudt i kællingen!" og endnu mere Thits egne: "Vær dristig. Følg din intuition. Drag dine egne konklusioner, selv om de går på tværs af det vedtagne, for kun på den måde kan det skrevne blive sandt".

Jens Andersen er en eminent formidler og har skrevet flere virkelig gode biografier, hvor denne er den første.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
47207371
ISBN
9788702292381
Antal sider
356

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser