Bog

Ole Lund Kirkegaard: en livshistorie

Af (
2010
)

Anmeldelse

Ole Lund Kirkegaard: en livshistorie af Jens Andersen

18 okt.10

Interessant og læseværdig bog om Gummi-Tarzan, Lille Virgil og Orla Frøsnappers far – forfatteren Ole Lund Kirkegaard.

Hvis man virkelig vil vide noget om Ole Lund Kirkegaards liv – ja så skal man straks kaste sig over Jens Andersens bog, som han helt enkelt kalder for ”En livshistorie” – og det er så sandelig, hvad man får.

Meget detaljeret følger vi afsnit for afsnit forfatterens liv lige fra hans fødsel i Skanderborg i 1940 til hans alt for tidlige død, frosset ihjel i en snedrive, i 1979.  Vi får skildret Ole Lund Kirkegaard, som et menneske, der var kreativ ud over det sædvanlige, som var humoristisk, men også meget satirisk, som elskede at vende op og ned på givne konventioner, men som også i sig havde en mørk side, som han havde svært ved at tøjle, og som han gennem hele livet undertrykte ved hjælp af et alt for stort indtag af alkohol.

Jens Andersen er dykket ned i alt, hvad han har kunnet opdrive om Ole Lund Kirkegaard, og til tider kan det synes lige vel detaljeret, som når vi f.eks. får en udførlig beskrivelse af en tre års fødselsdag afholdt i familiens elskede sommerhus ved Dyngby Strand. Ofte er disse beskrivelser dog knyttet an til steder og personer i de fremtidige bøger, som f.eks. beskrivelsen af drengen Kesse, der tager 25 øre for hver regnorm han kan sluge, og som har lagt form og figur til Orla Frøsnapper.

Det har ikke været Jens Andersens hensigt at give os en samlet analyse af forfatterskabet, men snarere en forståelse af, hvad der drev Ole Lund Kirkegård som kunstner.

Måske når man allerlængst ind i essensens af Ole Lund Kirkegaards virke i dette citat fra et interview i 1968: ” Spørger man, hvad han vil børn med sine herligt tossede historier, mumler han, at han slet ikke skriver for børn, men for sig selv. Fordi han i skrivende stund har en fornemmelse af at sidde ved drømmenes brønd, hvor man, hvis man er heldig, kan fiske brudstykker af sit oprindelige jeg op og ved at lægge dem sammen finde ud af, hvem man engang var.”

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
28431880
Graphic
Maria Lundén
ISBN
9788702095265
Antal sider
301

Årets klassiker 2020

Ole Lund Kirkegaard

For et halvt århundrede siden udgav Ole Lund Kirkegaard (1940-1979) sin første bog, som præsenterede et nyt barndomssyn og med det samme blev en favorit blandt store og små læsere.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer