Bog

500 citater af Dronning Margrethe

Af (
2020
)

Anmeldelse

500 citater af Dronning Margrethe Margrethe II af Jens Andersen

14 apr.20

Interessant og tankevækkende udvalg af citater af Dronning Margrethe fra 1960-erne til og med nytårstalen 2019.

Jens Andersen har i anledning af Dronning Margrethes 80-års fødselsdag den16. april 2020 opdateret sin bog ’Om man så må sige, 350 dronningecitater’ fra 2012. Bogen giver et fint indblik i vores dronnings tanker og meninger om alt muligt mellem himmel og jord. Man er måske ikke helt enig med dronningen i alt, men uanset om man er royalist, republikaner eller et eller andet midt imellem, kan man næppe være uenig i, at Dronning Margrethe er en velbegavet kvinde med sine meningers mod.

Jens Andersen har samlet citater fra bøger, artikler, interviews og taler og valgt at lave bogen som en slags leksikon fra A til Å, hvor han så har valgt at alfabetisere citaterne. Man kan således under abdikation læse det citat, der også står på forsiden ”Når jeg siger, at jeg bliver siddende, til jeg falder af pinden, er det fordi jeg i princippet forestiller mig, at det er det jeg er forpligtet til. At blive ved”. 

Jens Andersen nåede ikke at få dronningens tale den 17. marts 2020 med i bogen på grund af corona-krisen, men da jeg hørte talen, kom jeg til at tænke på den berømte nytårstale fra 1984, hvor dronningen revsede os for vores dumsmarte bemærkninger, hvor hun slutter med ordene ”Det kan vi ikke være bekendt”. I corona-talen sagde hun ”Man kan stadig se grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt”. Nytårstalen 1984 finder man under F, Fremmede.

Mange af citaterne handler om sprog, kunst og kultur, men jeg synes, at et af de stærkeste og mest tankevækkende citater står under D, Dronningerollen. ”Når folk taler om, at jeg ikke må sige noget, så glemmer de, at jeg godt må tænke noget. Jeg må jo tænke, hvad jeg vil, som alle og enhver. Jeg skal bare lade være med at sige, hvad jeg tænker. Det kunne godt være, at mange mennesker skulle det engang imellem”. Citatet stammer fra ’Det Fri Aktuelt’ og er fra 1988.

Jens Andersen har tidligere skrevet både om Dronning Margrethe i ’M – 40 år på tronen’ fra 2011 og Kronprins Frederik i Under bjælken fra 2017. Han evner at skrive ud fra en stor respekt, der ikke ender i næsegrus beundring, hvilket gør bøgerne så læseværdige. Det samme gør sig i øvrigt gældende for Stéphanie Surrugues bog ’Enegænger, portræt af en pris’ fra 2010. Så selv om der ikke er så mange ord af Jens Andersen i denne bog, gør de udvalgte citater det alligevel til en interessant og tankevækkende bog.

 

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
47924952
ISBN
9788711982723
Antal sider
214

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer