Bog

Safari fra helvede

Af (
2022
)

Anmeldelse

Safari fra helvede

05 okt.22

Buk-Swienty gennnemspiller et stykke verdenshistorie og bringer læseren adskillige sømil hjemmefra med sin episke fortælling. 

'Safari fra helvede' er den vilde og sandfærdige historie om unge Nis Kock fra Kegnæs på Als, der i 1915 blev sendt på en hemmelig mission til Tysk Østafrika sammen med 30 andre mænd.

Nis Kock havde tidligere gjort tjeneste på andre skibe, og da han kom ombord, konstaterede han, at blot det at fylde skibet var en kæmpe opgave: ”Vi var 1.200 mand, der slæbte et par uger, før det store uhyre var mæt”. Da de sejlede ud med skibet Kronborg, vidste ingen af mændene, hvilken rolle de skulle spille, eller hvor deres last skulle hen.

Kronborg var på hele turen i stor fare for at blive angrebet af den britiske flåde, selvom skibet var forklædt som et helt neutralt skib. Hen ad vejen fandt sømændene ud af, at deres rolle var at hjælpe den tyske krydser Königsberg, som var strandet i en flodmunding i junglen med 330 mand ombord, da den forsøgte at undslippe de britiske skibe. Königsberg havde skudt adskillige skibe fra den britiske flåde i sænk og stod derfor højt på briternes liste over mål.

Skibsrejsen og den efterfølgende vandring gennem Afrika er fortalt af Nis Kock og giver et sandfærdigt billede af situationen et sted så langt fra alt, der var kendt. Et sted, hvor det desuden ofte virkede som om, alle regler for menneskelighed var sat ud af spil.

Tom Buk-Swienty får endnu engang sine læsere indrullet i historien, hvor vi kan læse med både fascination og rædsel om storkoloniernes interne krig i det fremmedartede land, hvor de var skyld i at ufattelig mange uskyldige blev dræbt. De oprindelige indbyggere endte som ofre i en forfængelig kamp om at erhverve sig mere land. Resultatet af forfatterens kolossale arbejde er denne på alle måder store fortælling fra et kontinent, der blev scenen for fremmede magters meningsløse krig.

Tom Buk-Swienty er en af Danmarks bedste historiefortællere. Han formår at udvide sine læseres horisont ved at bringe historiske personer og begivenheder til live på en vedkommende og levende måde. Bogen kan læses som en roman, og heri består mesterværkets helt store styrke.

Bogdetaljer

Secondary title
Nis Kock og sønderjyderne, der i 1. verdenskrig blev sendt på en hemmelig mission til Afrika og endte som jaget vildt
Forlag
Politiken
Faustnummer
134155108
ISBN
9788740078244
Antal sider
461

Tema

Første Verdenskrig

Første Verdenskrig er en af de vigtigste skillelinjer for at forstå både Europas og hele verdens historie. Den Store Krig forandrede ikke kun det geografiske landkort, men også vores verdenssyn, værdier og drømme.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer