Bog

Det ensomme hjerte

Af (
2017
)

Anmeldelse

Det ensomme hjerte af Tom Buk-Swienty

02 nov.17
AfBeth Høst
Skribent

En formidabel beretning om en ung tysk soldats oplevelser under 2. Verdenskrig. Soldatens groteske og fantastiske akvareller illustrerer den barske og fascinerende historie.

Tom Buk-Swienty blev for nogle år siden tilbudt et overvældende erindringsmateriale af arvingerne efter den dansk-tyske læge Hans Horn. Han blev født i Kiel og var, som mange andre unge drenge og mænd, soldat under 2. Verdenskrig. Han skrev dagbog under krigen, den er desværre væk, men Hans Horn skrev senere om sine oplevelser, sandsynligvis for at formidle historien til sin familie. Den historie det nok har været for svært at fortælle. Måske er det værste ikke med, men der mangler ikke frygtelige beskrivelser.

Forfatteren har bygget bogen op delvist som en genfortælling, flettet sammen med egen baggrundsresearch og dele af erindringsmaterialet, der er rettet til og strammet op. Hans Horn havde kunstneriske evner, han spillede cello på højt plan foruden at han kunne tegne og male, og det er de akvareller, der med et særegent grotesk præg illustrerer bogen og gør den meget speciel.

Den unge Hans får kun kort tid på universitetet, før han indkaldes til arbejdsstyrken og lærer at marchere med spade. Beretningen om opholdet ved Østfronten er dog noget af det, der gør størst indtryk. Den menneskelige fornedrelse er rystende, men vi kender naturligvis godt de facts i forvejen. Her bliver det dog meget nærværende. Hans Horn bliver såret og hjemsendt og får derfor mulighed for at uddanne sig i medicin. Han bliver "underlæge" i krigens sidste tid og sendes af sted igen, og også her skorter det ikke på blodige detaljer. Beskrivelserne fra et ødelagt Tyskland efter krigen er også sine steder sådan, at man får lyst til at lægge bogen lidt væk.

Hans Horn havde dansk familie, talte dansk og kunne derfor blive praktiserende læge i Danmark straks efter krigen. Igen og igen i materialet fortæller Hans Horn, hvordan han tog afstand fra de ting, han oplevede, hvor kvalmende befalingsmændenes kultur var, hvordan han blev vant til at dukke hovedet konstant for at overleve, og om hvordan der efter hans opfattelse ikke var et stort krigsønske i befolkningen, men de brede masser blev forført.

’Det ensomme hjerte’ er en lang, men samtidig meget fascinerende, beretning fortalt i et konkret sprog, der gør den meget letlæselig. Det er en vigtig historie om, hvad der kan ske, når racisme og overdreven nationalisme tager over.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
53511376
ISBN
9788740035155
Antal sider
484

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser