Bog

Rystet spejl

Af (
2011
)

Anmeldelse

Rystet spejl af Søren Ulrik Thomsen

21 mar.11
AfAnne Klara Bæhr
Skribent

Vidunderlig digtsamling, som eftertænksomt kredser om død og erindring, men som også rummer stor glæde og insisteren på livet. En digtsamling, man bliver glad af at læse

De seneste10 år
gik dobbelt så hurtigt som tiåret før
og nu blomstrer de sorte roser i sneen

Sådan slutter det første digt i Søren Ulrik Thomsens digtsamling 'Rystet spejl'. Meget smukkere kan følelsen af, at tiden med årene går hurtigere og hurtigere, jo ældre man bliver, vist ikke udtrykkes.

Det er tredive år siden, Søren Ulrik Thomsen debuterede med digtsamlingen 'City Slang', der på mange måder minder om 'Rystet spejl' - og ni år siden han sidst udgav en digtsamling.

Der er tale om 43 ret korte digte uden titel, som sprogligt er meget potente. For hvert ord betyder noget, og hvert sted får sit helt eget liv i Søren Ulrik Thomsens digte. Selv om de fleste af digtene handler om død og erindring, hvor erindring og nutid kædes sammen, er der ikke tale om dystre digte, men snarere reflekterende digte, der insisterer på livet. Søren Ulrik Thomsen bruger også det faktum, at han er blevet ældre, til nogle sjove, livskloge, jordnære og meget genkendelige betragtninger, så som at han allerede nu er ældre, end hans morfar nåede at blive, og erindringen om den unge vikar, der hentede sit lys fra den fremtid, der nu er godt og vel gået.

Der bliver også plads til et smukt kærlighedsdigt:
Elskede må vores kærlighed altid være
som musik, der lyder fra et andet rum.
På The Waldorf-Astroia. Mens det regner

Søren Ulrik Thomsen er tidligere blevet beskyldt for at være elitær, men jeg tror, at denne digtsamling vil gå rent ind hos alle, der giver sig tid til at læse den.

Man bliver nødt til at læse digtene flere gange, men det gør absolut ikke noget, for nydelsen bliver større for hver gang, ligesom man opfatter flere og flere detaljer. Jeg er normalt ikke den store læser af lyrik, men jeg faldt pladask for Søren Ulrik Thomsen allerede første gang, jeg stiftede bekendtskab med hans digte. Og når jeg læser digtene, kan jeg høre hans stemme. På forsiden er der et spejl, der godt kan ryste lidt, når man kigger i det, men så bliver man bare lidt kønnere!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
28670540
Graphic
Ida Balslev-Olesen
ISBN
9788702111590
Antal sider
55

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser