Bog

København con amore

Af (
2006
)

Anmeldelse

København con amore af Jokum Rohde og Søren Ulrik Thomsen

01 maj.07
AfMarit Haugaard
Skribent

To forfattere med hvert sit kamera i cykelkurven har ”hæmningsløst subjektivt” fotograferet det København, der har fascineret dem - ikke den tjekkede, moderne storby, men den sande storby: baggårdene, knejperne og den københavnske hverdag, vi også kender fra Dan Turèlls København. Resultatet er ikke en coffeetablebook, men en kaffebarsbog. 

Trods aldersforskellen deler de to fotograferende forfattere en dyb fascination af storbyen og al dens væsen. Søren Ulrik Thomsen, f. 1956, flyttede til København, da han gik i gymnasiet, mens Jokum Rohde, f. 1970, voksede op i Frederiksstaden, en småby i storbyen, og de områder, der primært dækkes i denne bog, var ukendt land for ham i hans opvækst. 

”København con amore” er en billedbog om København.  Men den, der søger fotos af Den lille Havfrue, Livgarden eller Tivoli, bliver sørgeligt skuffet.  Her findes til gengæld billeder af ”Pigalle Bukse Shop”, ”Arnes Dækservice”, ”Hvidovrevejens Partyslagter”, ”Café Tomsgård” og andre af hverdagens indslag i det gadebillede, der i dag er ved at blive udfaset, som det hedder på ’nudansk’, til fordel for mere tjekkede og internationale facader.

Jeg har især forelsket mig i billede nr. 107: Navnløs kro, Valby Langgade 180, fotograferet i maj 2005 af Jokum Rohde.  Halvdelen af navneskiltet er væk, der står blot ”…s kro”, men lur mig: folk i kvarteret ved sgu godt, hvor de skal hen:  ”Jeg går lige hen på …”.  Et skilt i vinduet reklamerer for frokostbord til kr. 60, Skærtorsdag, Langfredag og Anden Påskedag og en plakat for Cirkus Arenas forestillinger på Bellahøj i april.

De to forfattere har skrevet hver deres meget subjektive indledning til billederne. Søren Ulrik Thomsens er en blændende godt skrevet hyldest til storbylivet, godt nok en smule nostalgisk, men også med en erkendelse af, at verden forandrer sig.  Blot håber han, at mangfoldigheden vil vinde over andelsboligforeningernes homogenitet og landsbyidyl, der ”er ødelæggende for den befriende følelse af at bo i en storby” (s.23). Jokum Rohdes indledning er personlige kommentarer til udvalgte billeder, der samtidig udgør en beskrivelse af den unge forfatters opdagelsesrejse i byen og livet.

Mange af stederne forsvandt så hurtigt efter fotograferingen, at d’herrer frygtede en forbandelse og næsten ikke turde fotografere flere. Men København fortsætter med at ændre sig.  Billede nr. 319, Jagtvej 69, blev året efter bogens udgivelse et hul i jorden takket være Faderhusets fru Moder.  Sjælens frelse kan i mellemtiden findes lidt længere henne ad vejen, hos ”Perleporten”, Dansk Teltmissions Frikirke, over Fakta på Jagtvej 85 (se billederne 323-330).

”København Con Amore” er en bog om det små i det store, de ting der omgiver os og er vores hverdag, men hvor længe?  Måske skulle man tage en tur til Hovedstaden, for der er nogle steder der skal ses, inden det er for sent. I mellemtiden vil jeg huske mit kamera, næste gang jeg begiver mig ud i Århus.

København con amore. Af Jokum Rohde og Søren Ulrik Thomsen. Vindrose og Ny Carlsberg Glyptotek, 2006. 278 sider. Absolut illustreret!


Medfotograf: Erik Molberg Hansen. Supplerende billeder: Susanne Metz (1991) og L.R. O’Conner (1971)

Bogdetaljer

Forlag
Vindrose, Ny Carlsberg Glyptotek
Faustnummer
26208130
ISBN
9788774567059
Antal sider
279

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser