Bog

Just kids

Af (
2011
)

Anmeldelse

Just kids af Patti Smith

06 feb.12

Da jeg læser prologen, græder jeg allerede. Jeg ved instinktivt, at dette vil blive en kæmpe læseoplevelse. Og det bliver det. ’Just Kids’ er intet mindre end fantastisk læsning.

Jeg har kendt sangerinden Patti Smith siden min gymnasietid i slut 70’erne. Vi lyttede til ”Horses” - og syntes at Patti Smith var fed.

Hendes forhold til Robert Mapplethorpe kendte jeg først til langt senere, faktisk først da jeg så hans fantastiske retrospektive fotoudstilling på Louisiana i først 90’erne, og genkendte coverfotoet til albummet ”Horses”.

Patti Smith stammer fra østkysten og er vokset op i en god familie, som må betegnes at være lavere middelklasse.  Da hun er sygelig som barn, læser hun hele tiden og er en ægte drømmer.

Som helt ung bortadopterer hun en datter, og umiddelbart derefter drager hun mod ”The Big Apple”.
Hun har et stort ønske om at blive kunstner, og for at få det indfriet, er New York i 1960’erne - 1970’erne det rette sted.

Her hutler hun sig igennem, indtil hun møder Robert Mapplethorpe på gaden [sic!], og de indleder et forhold. De flytter sammen, og hurtigt opstår der en samhørighed, som bliver livslang. Et forhold og en kærlighed, der aldrig sætter betingelser; en kærlighed, der tåler alt, og en åndelighed der varer til døden.
Smukkere bliver det ikke, og da Patti lader sig skille for at lade Robert leve sin homoseksualitet ud, er man meget berørt.

Kunstnerisk inspirerer de hinanden, de tror på hinanden, er hinandens rusmiddel. Da Robert kort før sin død i 1989 (han døde af AIDS) beder Patti om at skrive deres historie, er hun umiddelbart ude af stand til at gøre det, og mange omstændigheder gør, at der kommer til at gå over tyve år inden bogen bliver skrevet. Biografien er som et moderne eventyr, og dybt bevægende.

Som Patti Smith har udtalt, taler Robert Mapplethorps værker og kunst for sig selv, hun vil gerne give sit billede af ham, fortælle os læsere, hvordan han udviklede sig som menneske og hvordan han var som ven/mand. Og det lykkes til fulde.

Er du interesseret i perioden, amerikanske kunstnermiljøer, en fantastisk kærlighedshistorie, er dette poetiske mesterværk et absolut must.

For ’Just kids’ modtog Patti Smith den prestigefyldte National Book Award for bedste non-fiction titel.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Charlotte Kornerup
Faustnummer
29059462
Graphic
Christian Hvid, Klim
ISBN
9788779558915
Antal sider
277

Tema

Tema

Musik og mennesker

Tag med på en musikalsk og litterær rejse i Litteratursidens tema, hvor vi har fokus på musik og mennesker i litteraturen samt musikkens betydning for det enkelte menneske.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer