Bog

Elvis i Danmark : 65 års populærkultur

Af (
2020
)

Anmeldelse

Elvis i Danmark

01 mar.21

Elvis har aldrig været fysisk i Danmark, men det har hans ånd og musik i den grad, hvilket dokumenteres grundigt i denne spændende bog.

Bertel Nygaard, der er lektor i historie ved Aarhus Universitet og en meget benyttet foredragsholder om Elvis Presley, har lavet en gennemgribende analyse af den afsmitning, Elvis Presley har haft på danske forhold, siden hans musik med et par års forsinkelse endelig nåede vores land.

Ved at gennemgå masser af værker om The King og samtidens musik og ungdomskultur, og ikke mindst en lang række anmeldelser, fanblade, læserbreve, nekrologer, mindeartikler og you name it, får vi en meget veldokumenteret gennemgang af modtagelsen af musikken, ændringer i den over tid og dyrkelsen af manden helt op til vore dage.

Elvis' karriere har taget mange spring fra starten over rebelsk rock, elendige B-film, gospel, sentimental sødsuppepop og overraskende revivals. Da fænomenet Elvis blev introduceret i Danmark, var stemningen hos de danske anmeldere nærmest rædsel: fladpandet elendighed og farlige seksuelle undertoner til en musik, der slet ikke vandt genklang. Det gjorde den til gengæld efterhånden hos dele af ungdommen, og selv om interessen er gået lidt i bølger, er Presley en del af alle lidt ældres musikalske bevidsthed endnu.

I bogen kommer ikke kun anmeldere og fans til orde. Elvisfeberen fik også mange kloge hoveder på de litterære parnasser, samfundsforskere, filosoffer og mange andre til tasterne. For slet ikke at forglemme det aftryk, den nye musik satte på den danske musikscene.

Her er blandt meget andet også en gennemgang af den magt, koncernen Elvis Presley Enterprise der, udover at drive Graceland og malke så mange dollars som muligt ud af legenden, også meget nidkært vogter over hans eftermæle. Blandt andet så meget, at den anlagde sag mod den danske Graceland-kopi i Randers, der ikke måtte bruge navnet. Memphis Mansion, som attraktionen er omdøbt til, får sit eget kapitel som eksempel på Presleys efterliv i Danmark. Bogen afsluttes med grundige anbefalinger til videre læsning og lytning.

'Elvis i Danmark' er et fremragende eksempel på, at det er muligt at formidle forskning på et højt plan, så det bliver tilgængeligt for alment interesserede. Bogen skal ikke blot læses som et kunstnerportræt, men også som et portræt af en hel generation og en kulturel udvikling fra 1959 til 2020. Bogen er gennemillustreret med relevante fotos.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
48979327
ISBN
9788712062691
Antal sider
267

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer