Bog

Altid allerede elsket

Af (
2017
)

Anmeldelse

Altid allerede elsket - af og om Peter Bastian

05 feb.18

En stærkt personlig og intens bog af og om en evig tvivler, der finder fred i kristendommen i ellevte time.

Peter Bastian døde 27. marts 2017 efter to et halvt års forgæves kamp mod akut leukæmi. Hans dødsfald kom noget bag på mig, da det ikke forinden var gået op for mig, at han var syg. Jeg havde senest læst hans selvbiografi, ’Mesterlære’, som ikke blot var en selvbiografi, men også et statement om hans syn på udviklingen i samfundet parallelt med hans eget liv og udvikling.

’Mesterlære’ går frem til og med Peter Bastians deltagelse i det spirituelle samfund, EnlightenNext. Men Peter Bastian havde meget mere på hjerte og med sin diagnose i baglommen fik han travlt. Kræfterne rakte ikke til at skrive den selv, og det førte til denne bog, som er baseret på en mere end fire timer lang samtale med vennen Tor Nørretranders. Samtalen blev optaget og efterfølgende skrevet ud, redigeret og blev til denne lille fine bog. At læse den er næsten som at høre Peter Bastian tale. Med den insisterende stemmer, der afslørede hans store engagement i de emner, han beskæftigede sig med.

Bogen er et afskrift af samtalen med Tor Nørretranders, og vi kommer vidt omkring i Peter Bastians univers. Det vil være umuligt at give et egentligt referat af bogen. Det er i al væsentlighed livet efter EnlightenNext, bogen handler om. Om hans møde med og deraf følgende kærlighed til Helle Skaarup. Og ikke mindst hans religiøse vækkelse, som tager sin begyndelse, da han bliver spurgt om han vil være lægprædikant i Skørping Kirke. Sidst men ikke mindst handler den også om de store krav, han stillede til sig selv, og som virker som en evig søgen efter den personlige perfektion.

De midterste 48 sider er helliget 24 af Peter Bastians egne billeder fra alle tider. Iflg. efterskriftet på dette afsnit af bogen havde Peter Bastian altid papir og farver med sig. Udvalget er foretaget sammen med vennen Lars H.U.G. og består af både kultegninger, blyantstegninger, akvarelmalerier og nogle, der ser ud til at være lavet med farvestifter. De fleste af billederne udtrykker Peters kærlighed til naturen.

Når man som jeg altid har følt den dybeste respekt for Peter Bastian som musiker og som tænker, selv om man ikke har været enig med ham i alting, og når man har læst ’Mesterlære’ og synes, at det er én af de klogeste bøger, man nogensinde har læst, så er ’Altid allerede elsket’ en meget væsentlig bog. Den runder historien om Peter Bastian af på smukkeste vis, og jeg forstår hans behov for at få den udgivet.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
53261671
ISBN
9788702243925
Antal sider
163

Tema

Tema

Musik og mennesker

Tag med på en musikalsk og litterær rejse i Litteratursidens tema, hvor vi har fokus på musik og mennesker i litteraturen samt musikkens betydning for det enkelte menneske.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer