Bog

Fugl og fisk

Af (
2021
)

Anmeldelse

Fugl og fisk

16 jul.21

Familien er et kompliceret sted, og det portrætter Linda Skaaret rammende og nænsomt i en enkel og fin tone.

En far ligger for døden, og den yngste datter vender hjem til Esbjerg, hvor barndomsminderne trænger sig på og sætter familierelationerne i perspektiv. 'Fugl og fisk' kredser om pladserne i søskendeflokken og det stof, der på godt og ondt udgør en familie. Det er de erfaringer, begivenheder og erindringer, der har sat spor i barndommen og relationerne i familien. Meget er uudtalt og indforstået, ligesom forståelsen har forskubbet sig over tid, når man ser barndommen udefra. Det er en fin og rørende debutroman om at forsone sig med sin barndom og ophav.

En kvinde er faret vild i et sommerhusområde efter at have stået og skreget af havet af sine lungers fulde kraft. Maj er på vej fra Norge og hjem til sin familie i Esbjerg, hvor den stærkt demente far ligger for døden. Som den yngste i en søskendeflok af fire gik Maj ofte under radaren og følte sig som en outsider i relationen til sine to ældre søstre, som havde en nærmest symbiotisk relation. De tre ældre søskende blev på hjemegnen, og da Maj valgte at studere på universitetet, bosætte sig i Norge og ingen børn fik, dementerede hun ufrivilligt rollen som familiens outsider.

Besøget i barndomshjemmet vækker følelser af både omsorg og afstandtagen. Man glider hurtigt ind i de sædvanlige roller uden at tænke over det, og hakkeordenen opretholdes. Med farens nærtstående død, trænger barndomsminderne sig dog på og Maj reflekter over sit liv og sin plads i familien. Alle kommer af noget på godt og ondt.

Familien er et kompliceret sted, og det portrætter Linda Skaaret rammende og nænsomt med 'Fugl og fisk' i en enkel og fin tone. Med sine almengyldige temaer om barndom, familiedynamikker og søskenderelationer er det en vedkommende roman, som mange læsere vil kunne spejle sig i. Den er også oplagt at diskutere i læsekredse og giver mindelser til romaner som Brak af Caroline Livingstone og De nærmeste af Lotte Kirkeby.

Bogdetaljer

Forlag
Grønningen 1
Faustnummer
39051478
ISBN
9788773390337
Antal sider
219

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer