Bog

De udødelige

Af (
2019
)

Anmeldelse

De udødelige af Chloe Benjamin

28 feb.19
AfMonica Severin
Skribent

Chloe Benjamin leverer en velskrevet roman om fire søskende og deres forhold til livet og døden, fortalt over fire årtier.

Det var en stor fornøjelse at læse denne roman og med fare for at lyde som en slidt kliché, så var den virkelig svær at lægge fra sig. Ud over at være utrolig velskrevet, så strækker den sig over fire årtier 1969-2010 og giver et godt tidsbillede af særligt 80’erne.

Romanen udspiller sig i USA, med start i de sene 60’eres New York, og især skildringen af 80’ernes vilde bøssemiljøer i San Francisco, synes jeg er utrolig vellykket.

En varm sommer i New York sætter de fire jødiske søskende Varya, Daniel, Klara og Simon sig for at opsøge en spåkone, som er kendt for at kunne forudsige folks dødsdag. Selvom de er bange, driver nysgerrigheden og spændingen dem alligevel til at finde hende og få den frygtede dato at vide.

Børnene føler skyld over at have besøgt spåkonen, da det ikke just harmonerer med deres jødiske opvækst og opdragelse, og de fortæller derfor ikke nogen om besøget. Oplevelsen sætter dog dybe spor i de fire børn, og ingen af dem har lyst til at tale om det, der er foregået. En enkelt aften lige efter farens død, sidder de fire søskende samlet og bliver lidt småfulde, og Klara bringer emnet op. Selvom de ikke vil indrømme det, har spådommen alligevel påvirket dem alle dybt. Det står klart for læseren, at nogle af dem ifølge spådommen ikke kommer til at leve længe.

De fire søskende foregiver muligvis at de ikke tror på spådommen, men under alle omstændigheder har oplevelsen alligevel påvirket dem alle så meget, at tvivlen sidder i dem. Især Klara og Simon virker til at være desperate efter at få det bedste ud af den tid de har, og sammen stikker de af til San Francisco, hvor de hver især forsøger at udleve deres drømme.

Daniel og Varya har begge jobs inden for den lægevidenskabelige verden. Daniel som læge ansat i forsvarets rekrutteringscenter i Albany, hvor han bestemmer, hvem af de unge mænd der er egnede eller ikke-egnede til at gå i krig. Varya forsker i livsforlængelse. Ironien er til at føle på.

'De udødelige' er en skøn roman, som er virkelig levende fortalt. Det er Chloe Benjamins første bog på dansk og kun den anden bog, hun har skrevet, men der er heldigvis mere på vej fra hende.

 

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Agnete Dorph Stjernfelt
Faustnummer
46158059
ISBN
9788740050301
Antal sider
341

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser