Bog

Fra dag et

Af (
2005
)

Anmeldelse

Fra dag et af Ina Merete Schmidt

12 dec.05

I Rungsted gjorde man et barn fortræd. Men barnet voksede op, flyttede til Paris og sagde langt om længe fra. Læs mere i underspillet og tragikomisk dansk debutroman.

Isabella er enebarn og vokser op i Rungsted. Fra første dag i sit liv har hun været i vejen. Hendes forældre, Helle og Leon, tænker kun på hinanden, sex med hinanden og måske lidt med andre - og så er et lille barn kun til besvær.

I en række korte og hjerteskærende tableauer ser Isabella tilbage på sin barndom. Penge var der mere end nok af, men på kontoen med kærlighed og omsorg til den lille pige var der altid underskud. Med barnets skarpe blik gennemskuer Isa forældrenes facade, og hun udleverer dem nådeløst i groteske situationer og barokke dialoger, som hendes barndom tilsyneladende var plastret til med.

Efter at være dumpet med glans til studentereksamen flytter Isa til Paris, hvor hun bor i en herskabslejlighed, som hun har arvet fra sin bedstemor. Den deler hun med danske Lotta, som ganske vist kun har en arm, men et noget mere stabilt følelsesliv end Isa. 

Isa arbejder i en modebutik og har en lækker kæreste, og alt kører godt på overfladen. Men da Melvin, en ungdomsforelskelse fra Rungsted, dukker op, begynder Isas selvopfattelse at krakelere. Hun har for længst brudt med sine forældre, men nu opsøger hun dem for at få sat forskelligt på plads. Det lykkes kun delvist. 

Til gengæld lykkes det for debutanten Ina Merete Schmidt (født 1976) at levere et velskrevet og langt hen ad vejen overbevisende portræt af først en lille og senere ung pige, som trods massivt omsorgssvigt og en masse dybe ridser på sjælen formår at holde nogenlunde sammen på sig selv og sit liv. Ina Merete Schmidt skriver både godt og morsomt, og hendes bog vil blive læst af unge voksne og voksne unge.

Gyldendal, 2005. 244 sider. Kr 199,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25890086
ISBN
9788702041026
Antal sider
244

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer