Bog

En barnlig komedie

Af (
2016
)

Anmeldelse

En barnlig komedie af Bent Haller

24 jun.16

En samling barske, gribende og tankevækkende noveller om at være barn. En fremragende novellesamling, der henvender sig lige så meget til voksne som til store børn og unge.

Novellesamlingen udkommer i anledning af Bent Hallers 70 års fødselsdag og markerer ligeledes han 40 års forfatterjubilæum. Samlingen består af ni små noveller, der hver især er illustreret af en kendt dansk illustrator. Alle novellerne handler om børn, der lever i en konfliktfyldt tilværelse med de voksne eller med andre børn. De handler bl.a. om udnyttelse, mobning og hævn, og der er på ingen måde tale om feel-good noveller. Samlingen er svær at lægge fra sig.

Alle novellerne er skrevet i det smukke og fabulerende sprog, som Bent Haller behersker til fulde. Titelnovellen ’En barnlig komedie’ handler om pigen Ella, der kravler op i et træ og nægter at komme ned igen. Hendes far fælder træet for at få hende ned, men Ella er forsvundet. En af de noveller, som greb mig dybt og som virkelig rystede mig, er novellen ’Frihed’, der handler om drengen Abel, hvis mor forsøger at overbevise både sig selv og Abel om, at han stadig er baby. Hun giver ham flaske og sut og insisterer på, at han skal have ble på og køres rundt i klapvogn. Men en dag slipper Abel fri. Den novelle gav mig virkelig kuldegysninger.

’Den perfekte forbrydelse’, hvor et par tvillingebrødre beslutter sig for at myrde deres oldemor, giver mig mindelser om Villy Sørensene novelle ’Blot en drengestreg’ fra 1953, hvor to brødre saver benet af en kammerat, fordi, de er overbevist om, at han har blodforgiftning. Jeg læste Villy Sørensens novelle første gang i 1970, men jeg har aldrig glemt den. Jeg tror heller ikke, jeg vil glemme novellerne i denne samling.

Bent Haller blev både berømt og berygtet, da han i 1976 skrev ’Katamaranen’. Den skabte så meget røre, at Thisted byråd forbød biblioteket at have den stående. I år er den blevet genudgivet som e-bog med forord af Torben Weinreich. Bent Haller har skrevet mere end 100 bøger for voksne og børn. Bøger der repræsenterer mange forskellige genrer. Blandt mine absolutte favoritter er ’Den ottende bonde’ og ’Rakkerpakhuset’, men jeg håber også, at rigtig mange voksne vil få øjnene op for denne lille perle af en fin  - og grafisk meget smuk – novellesamling.

Bogdetaljer

Forlag
Høst & søn
Faustnummer
52367832
ISBN
9788763841788
Antal sider
98

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer