Bog

Bargums synder

Af (
2020
)

Anmeldelse

Bargums synder af Sofie Malmborg

23 apr.20

Sofie Malmborgs biografiske debutroman er skrevet så levende og malerisk, at man skulle tro, hun havde været i hælene på sin hovedperson.

Hovedpersonen er Henning Frederik Bargum (1733 - ca. 1800), som er en ambitiøs ung mand. Han er søn af en lærredskræmmer, og han kan ikke holde ud at tænke på, at han en dag skal overtage sin fars forretning. Han bor sammen med sine forældre og sine to brødre, Christian og Ludolf.

Ludolf blev ramt af lynet som barn og er derfor hjerneskadet. Frederik vil meget mere med sit liv end sine brødre. Han får plads i bogholderiet hos en velrenommeret tømmerhandel hos hr. Gustmeyer og bor hos familien der tæller hr. og fru Gustmeyer og deres datter Leonora. Frederik arbejder hårdt, og selvom han foretager sig nogle ungdommelige ting, passer han på ikke at falde i unåde hos sin arbejdsgiver.

En dag bliver hr. Gustmeyer syg, og efter få år dør han. Frederik kører tømmerhandlen videre sammen med fru Gustmeyer, selvom de ikke enes særligt godt. Efterhånden som Frederik bliver ældre og stadigt mere ambitiøs, finder han ud af, at det måske vil være en god idé at gifte sig med den yngre Leonora. Efter brylluppet bygger han et enormt hus til dem og begynder at få søsat nogle af sine mange forretningsidéer. Frederik ved, at han aldrig bliver rig af at eje en tømmerhandel, så han beslutter sig for at sende skibe til Guinea for at hente elfenben, guld og slaver.

Nu kan han sidde trygt hjemme i København, mens han bliver rig og andre gør arbejdet for ham. Men helt så nemt er det ikke. Slaverne er svære at få fat på, de omkommer ombord på skibene, og skibene kan gå ned. Og en dag vil nogen have fat på Frederik.

Seksten år senere opdager Frederiks 21-årige datter Rebecca en notits i en avis, som fortæller, at Frederik Bargum og hans hustru er på flugt fra kreditorer et sted i Europa. Nu må Rebecca forsøge at opklare, hvad der i virkeligheden skete dengang, og hvorfor hendes forældre forlod hende så pludselig.

Den biografiske historie om Frederik Bargum udrulles i fuld fart. Han levede et dramatisk liv, hvor han, inden han blev rig ved slavehandel, var omkring at sy krinolinekjoler af hvalbarder og at starte en tobaksplantage.

Forfatteren har opsat velresearchede rammer i både København og Aabenraa, men også i Wien, Paris og Firenze. Frederik Bargum var en skånselsløs mand, der ikke var til at stoppe i sin jagt på rigdom. Og det er der kommet denne utroligt velskrevne historie ud af.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
47945879
ISBN
9788740059939
Antal sider
316

Tema

Tema

Årets danske debutanter 2019-20

Sorg, sygdom, køn og krop er de vigtigste temaer hos det seneste års debutanter. Flere af dem skriver om misbrug, andre om psykisk sårbarhed eller om at være splittet mellem to kulturer eller identiteter.
Læs mere

Tema

Tema

Exofiktion

Den nye litterære tendens exofiktion vinder frem - også i danske samtidsromaner. Men hvad dækker dette lidt fjernt klingende begreb egentlig over?
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer