Bog

Vietnamkrigen - En international historie - 1945-1975

Af (
2015
)

Anmeldelse

Vietnamkrigen af Niels Bjerre-Poulsen

11 apr.16

Omfattende, velunderbygget og opdateret hovedværk om Vietnamkrigen. Bogen bør have international bevågenhed og kræver mere end en rudimentær interesse for krigen af sin læser.

Niels Bjerre-Poulsen er historiker, og ’Vietnamkrigen’ bygger på den nyeste forskning og på kilder, bl.a. kinesiske og vietnamesiske, der først for nylig er blevet tilgængelige. Vietnamkrigen, eller måske kan man ligefrem tale om Vietnamkrigene, er en kompliceret krig, som det er svært at sætte præcise årstal på. En international affære med flere involverede parter og mange modstridende interesser. Med sin meget grundige og videnskabeligt velfunderede gennemgang analyserer og perspektiverer forfatteren krigen og trækker tråde tilbage til det franske kolonistyre og frem til krigens følger for USA og den øvrige verden.

Forfatteren beskriver krigen som en nationalt afgrænset borgerkrig, der eskalerede til en global, ideologisk magtkamp mellem verdens stormagter, og som endte med et genforenet Vietnam under kommunistisk styre. Han giver en god indsigt i de politiske og militære overvejelser, der prægede krigen. Som det fremgår af bogen, var det hverken Vietnams beliggenhed eller økonomiske rolle, der gjorde landet til en krigsskueplads. Det var USA på den ene side og Kina og Sovjetunionen på den anden, men målsætninger og motiver forandrede sig undervejs hos alle parter og gjorde Vietnamkrigen til en indviklet og speget affære, som ikke er helt nem at gennemskue.

Krigens store menneskelige omkostninger, den voksende modstand i den vestlige verden og USA’s fejlslagne militære indsatser under skiftende præsidenter gjorde krigen traumatisk for USA. Dertil kom vanskelighederne ved at vikle sig ud af krigen med blot en smule ære i behold. Vietnamkrigen er langt fra gået i glemmebogen. Den er blevet et begreb, man trækker frem, hver gang USA overvejer en global intervention. En slags påmindelse om, at det aldrig mere må gå så galt som i Vietnam.

Med sin faglige grundighed og opdaterede viden er bogen svær at komme uden om, hvis man vil have en dybere indsigt i årsagerne til Vietnamkrigen, dens forløb og betydning for eftertiden. Den kræver dog mere end en rudimentær interesse hos læseren.

Oprindeligt skrevet af Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
51653661
ISBN
9788702065756
Antal sider
580

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer