Vi har dedikeret et tema til en af kriminalhistoriens helt store helte, nemlig selveste Mr. Sherlock Holmes.
Mesterdetektiven Sherlock Holmes er en uovertruffen fiktiv karakter, hvis lige ikke er let at finde og de fleste har hørt om Mr. Holmes og hans trofaste følgesvend Dr. Watson.
De seneste år har karakteren fået et gevaldigt boost i kraft af BBCs nye serie Sherlock, hvor hovedrollerne spilles af Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes og Martin Freeman som Dr. Watson. Det unikke ved serien er, at den følger bøgerne, men at handlingen foregår i nutiden, dvs. at Holmes sms’er, bruger internet, fjernsyn mv. Især er den hurtige klipning og visualiseringen af såvel Sherlocks tanker som af sms- og mms-beskeder i Sherlock er et udtryk for en meget moderne tv-æstetik.
Rådgivende detektiv
De første historier om Sherlock Holmes blev udgivet som føljetoner i bl.a. tidsskriftet Strand Magazine, og alle historierne blev udgivet over 40 år fra 1878 til 1911. I alt blev det til fire romaner og 56 noveller om mesterdetektiven eller den ”rådgivende detektiv”, som Holmes ynder at kalde sig selv (tilkaldes når ingen andre kan komme til bunds i en sag). Selvom spotlyset er på Holmes, må vi ikke glemme Dr. Watson, for Sherlock Holmes var næppe noget uden ham. Den beskedne doktor bør også have lidt opmærksomhed. Faktisk er Watson fortælleren i langt de fleste af historierne på nær to, der fortælles af Holmes selv, og to der fortælles af en tredje person.
Sherlock Holmes er ikke blot en litterær karakter, han er også en af de hyppigst filmatiserede fiktive karakterer og er med i over 200 film, 254 film indtil 2012. Hele 79 skuespillere har prøvet kræfter med rollen, hvoraf Jeremy Brett af flere benævnes som den ”rigtige Holmes”. Han spillede Holmes i tv-serien The Adventures of Sherlock Holmes (1984-94).
Holmes er så kendt og elsket en figur, at mange gennem tiden har troet , at han var en levende person. Visse hævder den dag i dag, at han stadig lever… Hans adresse Baker Street 221B er også fiktiv, men på grund af bøgernes popularitet blev den oprettet, og den dag i dag er gaden en af de mest kendte gader og et populært turistmål. Samtidig huser adresse også The Sherlock Holmes Museum.
Sherlock Holmes i Danmark
Hvis du er interesseret i at vide mere om Sherlock Holmes historie, særligt i Danmark, så kan bogen Sherlock Holmes i Danmark af Palle Schantz Lauridsen anbefales. Palle Schantz Lauridsen er lektor og ph.d. ved Københavns Universitet og er desuden medlem af Sherlock Holmes Klubben i Danmark. Vi har talt med Palle Schantz Lauridsen, formanden for Sherlock Holmes klubben Jens Byskov Jensen og forfatter Dennis Jürgensen om Sherlock Holmes, og deres meget vidende, engagerende og personlige svar kan du læse i artiklen Eksperternes Sherlock Holmes, hvor du vil få meget mere at vide om Mr. Holmes. Forfatter Dennis Jürgensen, der er stor fan og meget inspireret af A. Conan Doyles bøger om mesterdetektiven, har skrevet en fiktiv samtale med Sherlock Holmes, Besøg hos Mr. Sherlock Holmes, hvor vi får lov at være fluen på væggen i Baker Street 221B og bl.a. møder en frustreret Mrs. Hudson.
I temaet præsenterer vi desuden flere anmeldelser af A. Conan Doyles historier om Sherlock Holmes og Dr. Watson. Alle værkerne er netop genudgivet samlet for første gang på dansk i serien Den nye komplette Sherlock Holmes-udgave bind 1-9.
Detektivhistorier på lyd- og ebog
Foretrækker du lyd- eller e-bøger, så kan du på eReolen finde flere af historierne om Sherlock Holmes, og få masser af inspiration til andre detektivhistorier. I eReolens tema Krimierne kommer finder du bl.a. artiklen Agatha Christie - queen of crime og du kan også gå på opdagelse i hele det store Agatha Christie katalog, der ligger på eReolen. Titlerne kan lånes både som lyd- og e-bøger. Hvis du er tilhænger af at læse engelske bøger på originalsproget, kan du også finde en masse af Christies bøger på eReolens engleske site Global.
Ud over Agatha Christies romaner er der masser af andre klassiske detektivhistorier at gå på opdagelse i. Vi har udarbejdet listen Klassiske detektiver, hvor du bl.a. finder forfattere som P.D. James, Colin Dexter og Dorothy L. Sayers. I listen Victoriatidens London finder du ikke så meget krimier, men andre romaner, der foregår på samme tid som Sherlock Holmes – og som har den samme stemning.
Der burde være inspiration nok til hele marts måned – og hvis du løber tør for læsestof, må du kaste dig over en af de mange filmatiseringer af A. Conan Doyles historier og finde ud af hvilken Holmes, der er din personlige favorit.
Kommentarer