Bog

Det forunderlige cirkus

Af (
2022
)

Anmeldelse

Det forunderlige cirkus

10 feb.22
AfLine Hoffgaard
Skribent

Fantastisk, forførende og forræderisk fortælling fra Victoriatidens England om outsidere og barske livsvilkår i et cirkus.

Velkommen til Jasper Jupiters forunderlige cirkus. Her vil du opleve uforklarlige fænomener og mennesker, der får dig til at tabe kæben. Elisabeth MacNeals historiske trekantsdrama og cirkusfortælling byder på en medrivende og virkelighedsnær fortælling om outsidere, magt, overlevelse, grusomheder, kærlighed og illusioner.

Året er 1866. I en lille kystby i det sydlige England bor Nell, som skiller sig ud ved at hendes hud er plettet af modermærker. Af frygt for at hun er forbandet eller det smitter, skyr alle i det lille samfund hende som pesten. Da Jasper Jupiters cirkus kommer til byen, strømmer folk til forestillingerne for at opleve ”freakshowet” fuld af uforklarlige fænomener, besynderlige artister og eksotiske dyr. Nells forhutlede far øjner en chance for at tjene penge og sælger hende til cirkusdirektøren Jasper Jupiter bag hendes ryg.

Nell kidnappes og låses inde i en cirkusvogn, som bevæger sig afsted mod næste by og næste forestilling. Først kæmper hun imod, men Jasper Jupiter lokker med et liv fuldt af frihed, penge og berømmelse. Samtidig oplever Nell noget, hun aldrig har prøvet før, at være del af et fællesskab med de andre artister. Der er Stella, den skæggede dame, kæmpekvinden Brunette og en række andre outsidere udstødt af samfundet. Jasper forvandler Nell til en flyvende stjerne og hun er fra første øjeblik forestillingens hovedattraktion. Forrådt af hendes nærmeste får det Nell til at overveje om ikke cirkuslivet er et bedre alternativ til den kummerlige tilværelse, hun blev revet væk fra.

Det er også fortællingen om to brødre. Forbundne som få og alligevel så forskellige af sind. Cirkusdirektøren Jasper er egocentrisk, til tider brutal og sætter penge og berømmelse over alt andet. Han er en gudbenådet historiefortæller og illusionist. Broren Toby, som arbejder som fotograf i cirkusset, er et stille, plaget og tænksomt gemyt, som, drevet af kærlighed til sin bror, følger ham i tykt og tyndt. Begge har de på sjælen efter at have oplevet rædslerne under Krim-krigen.

Langsomt vokser der følelser frem mellem Nell og Toby, som begynder at ses i hemmelighed og læse eventyr sammen. Efterhånden som Nells succes vokser og selveste dronningen viser interesse for at møde hende, vokser Jaspers frustration over sin egen succes. Nell har overgået ham i popularitet og stjålet det rampelys, som nærer hans sjæl. Han ejer hende og vil hellere lade hende gå til grunde end lade hende gå eller få Toby.

Romanen lukker læseren ind i et fascinerende, barsk, sprudlende og vildt miljø. I Victoriatidens England var der en stor fascination for det anderledes og bizarre. Forkrøblede og anderledes mennesker optrådte i cirkusser eller blev udstillet på museer – af nød eller mod deres vilje. Det var barske livsbetingelser og selv i døden blev nogle mennesker udnyttet og udstillet. Nogle af virkelighedens menneskeskæbner fra den tid sættes sættes med denne roman ind i en fiktiv fortælling.

Elizabeth MacNeal leverer en virkelighedsnær miljøbeskrivelse så levende og malerisk beskrevet, at man kan smage og lugte det hele, og samtidig er persongalleriet så troværdigt, at man ikke kan undgå at blive berørt af deres kamp for overlevelse og et bedre liv. 'Det forunderlige cirkus' er en roman med det hele – sat ind i en fantastisk historisk kulisse.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Lotte Kirkeby Hansen
Faustnummer
61936548
ISBN
9788711986974
Antal sider
360

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser