Bog

Emil fra Lønneberg

Af (
2008
)

Anmeldelse

Emil fra Lønneberg af Astrid Lindgren

22 nov.18

Bøgerne om Emil fra Lønneberg har for længst slået deres status fast som nogle af de helt store børnebogsklassikere med potentiale til at glæde mange fremtidige generationer af 5-9-årige.

'Emil fra Lønneberg' er første del af en trilogi. Handlingen udspiller sig i et fortidigt bondemiljø, som moderne børn ikke kender noget til, men Lindgren er god til at forklare det fremmedartede. Der arbejdes hårdt både ude og inde, men der er også plads til festlige indslag, hvor bordet bugner af hjemmelavet mad.

5-årige Emil er ikke et typisk barn af sin tid. Der er noget tidløst i beskrivelsen af den ukuelige lille dreng med det engleagtige udseende og den vildtvoksende fantasi og store foretagsomhed. Han er berygtet i hele sognet pga. sine gale streger, men der er meget mere ved Emil end hans underholdende skarnsstreger. Kina Bodenhoffs nænsomme nyoversættelse sikrer, at sproget er tæt på Lindgrens fortællende stil og forståelig for børn nu og i den nære fremtid. Bjørn Bergs udtryksfulde illustrationer giver et fint indtryk af det landlige miljø, og hans indgangsvinkel i persontegningerne er humoristisk/ironisk.

Astrid Lindgren optræder som den alvidende forfatter, der i en fortrolig tone indvier den lille tilhører i Emils sjove påhit. Hun kan dog berolige børnene med, at det slet ikke går så galt med Emil, som alle regner med, for han ender med at blive sognerådsformand. Så går det ellers over stok og sten med muntre episoder, for der er næsten ingen grænser for, hvad Emil kan finde på. Når han først får en ide, skal den straks føres ud i livet, ofte med katastrofale følger. Hvem husker ikke episoden, hvor Emil hejser lille Ida op i flagstangen, så hun kan nyde udsigten? Ida synes, det er sjovt, men far hiver resolut Emil ud i snedkerværkstedet, hvor han snitter sine berømte træmænd, mens han tænker over sine unoder. Og så er der den dag, hvor Emil hele to gange får sit hoved til at sidde fast i suppeterrinen.

Bag den rablende humor ligger der en dybere alvor. Emils gale streger er ikke ondt ment. I virkeligheden er han en lille dreng med hjertet på rette sted. Bogen viser, hvor vigtigt det er at vokse op omgivet af kærlighed. Moderens kærlighed er klippefast, og faderen elsker også sin lille søn, men hans kærlighed er hårdt prøvet. Emil holder også af lille Ida, selv om han driller hende en lille smule, og hun er altid med på Emils lege. Venskabet med karlen Alfred er et meget vigtigt holdepunkt i Emils liv. Alfred er lige glad med hans skarnsstreger og holder af ham, som han er. Emils kæreste eje er en træbøsse, som Alfred har snittet til ham, og den sover han med om natten.

I dag ville Emil uden tvivl have fået en diagnose og være blevet medicineret. Hos Lindgren får han plads til at udvikle sig som menneske, og man forstår, at den lille rebel besidder egenskaber, der gør ham velegnet til som voksen at indtage en ledende position i samfundet.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
ISBN
9788702072877
Antal sider
115

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer