Anmeldelse
Timernes bro af Jens-Martin Eriksen
- Log ind for at skrive kommentarer
Er det nødvendigt at rejse ud for at kunne forstå sig selv? Turen går til Sydøstasien, og den efterlader stof til eftertanke.
"Timernes bro" indeholder essays og reportager fra rejser rundt i Sydøstasien. Det er ikke de traditionelle maleriske rejseskildringer fra masseturismens metropoler, men derimod antropologiske rejseskildringer fra historiens og samfundets skyggesider.
Turen går til Vietnam, Cambodja, Thailand og Malaysia, og det fælles omdrejningspunkt er masse- og multikulturismen. Undervejs stifter vi bekendtskab med landenes fortid, og den betydning det har haft for deres nutidige forhold.
I Vietnam forsøger Eriksen at finde ud af, hvilke spor den forfærdelige Vietnamkrig har sat. Men alle, han møder på sin vej, er mere interesseret i at tale om fremtiden end om fortidens historiske begivenheder.
I Cambodja er målet at komme bag om Khmer Rouges folkedrab. Hvordan kunne en krig på socioøkonomiske faktorer finde sted? Dette spørgsmål udgør en stor del af bogen, og vi møder personer med meget forskellige tilgangsvinkler og med meget bevægende og rørende beretninger. Men det lykkedes dog ikke Eriksen at komme frem til at klart svar. Det er stadig uvist.
Efterfølgende bevæger vi os til et samfund, hvor turister "kommer for at besøge noget i sig selv, men hvor de hjælpeløst går rundt i deres egen labyrint". Dette er Thailand.
I Malaysia skildrer Eriksen efter sin egen mening, det samfund, som vi er på vej til. Det er et samfund, hvor "folk er som får, og hvor de kun er interesseret i at æde og lade sig lede som får." - det er det multikulturelle samfund, hvor begreber som etnicitet, integration og islam er på dagsordenen.
Inden jeg læste bogen, forventede jeg at få et indblik i forholdene i Sydøstasien, men udbyttet har i ligeså høj grad været et indblik i/refleksion over vores egne forhold. Det giver stof til eftertanke.
Eriksen formår at skildre de forskellige "stemninger", der præger de forskellige lande fint. "Timernes bro" er dog ikke hyggelæsning, men kræver en del af sin læser, idet der henvises til store litterære værker, sproget er videnskabeligt og til tider lidt kringlet.
Lindhardt og Ringhof, 2006. 326 sider. Kr. 299,-
Brugernes anmeldelser