Bog

Pas på hvad du ønsker dig

Af (
2018
)

Anmeldelse

Pas på hvad du ønsker dig af Jeffrey Archer

16 apr.18

I den velfortalte og spændende irske slægtshistorie er vi nået til 1957- 1964, år med teknologisk udvikling, bedre økonomi og større samhandel, men også med IRA.

J. Archer forsætter i bind fire – af syv- sin fortælling om familierne Clifton og Barrington, men vi bliver også i introduceret for nye personer, som kommer til at spille en stor rolle. I bind tre blev vi efterladt med uvished om det var Sebastian Clifton eller hans ven Bruno, der døde i den fingerede bilulykke. Men heldigvis –tør jeg godt sige – overlevede Sebastian selv om han blev hårdt såret. I rederiet fortsætter kampen mellem familierne Clifton og Barrington og Don Pedro Martinez, som har sat sig for at ødelægge Barrington Shipping Line, og da Don Pedro Martinez’s marionet, Alex Fischer, kommer i mindretal i bestyrelsen, tager Martinez virkelig skrappe metoder i brug for at skade selskabet.

Emma Clifton er blevet formand for rederiet, og selv om hun egentlig er modstander af at rederiet skal tage sig af andet end at transportere varer, bliver luksuslineren Buckingham bygget efter mange problemer, takket være en vis Don Pedro Martinez, men skibets jomfrurejse kommer til at forløbe helt anderledes end planlagt.

Jeg vil ikke røbe for meget af handlingen, det vil være synd for kommende læsere, blot fortælle at de mange forskellige sidehandlinger hænger flot sammen. Tidligere tiders hemmeligheder får fatale konsekvenser og Sebastian og Emma møder megen modstand. Jeg har virkelig svært ved at lægge bogen fra mig, og jeg har spekuleret på, hvad det er, der gør, at Jeffrey Archer i den grad kan tryllebinde og fremkalde så mange følelser. Jeg lider med personerne, når de bliver uretfærdigt behandlet og føler glæde, når de onde lider nederlag.

Der er ingen tvivl om, at Jeffrey Archer kan sit håndværk. Han er god til dialoger og til karakteristik af personerne, og der sker hele tiden en udvikling med dem. En ting, som jeg virkelig også synes er godt i hans romaner, er at den historiske ramme er i orden. IRA spiller her en stor rolle, og Giles, som er parlamentsmedlem er meget optaget af, om Storbritannien skal træde ind i EF. Som tidligere er Archers research gennemført, der er en indgående beskrivelse af, hvordan man skal modtage forretningsfolk fra Japan, hvem der skal bukke først, og hvor dybt man skal bukke. Hvordan teen skal forberedes og hvad den skal drikkes af – men så viser det sig at japaneren hellere vil have kaffe.

Selv om båndene omkring Don Pedro Martinez bliver strammere, lykkes det ikke politiet at få fat på ham, og jeg er sikker på at vi kommer til at høre mere til ham og hans forsøg på at få hævn over Clifton og Barrington. Igen slutter bogen med en cliffhanger af rang- og igen må jeg vente længe på at læse fortsættelsen.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Alis Friis Caspersen
Faustnummer
53973906
ISBN
9788711691496
Antal sider
447

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer