Bog

Hvad er et menneske?

Af (
2019
)

Anmeldelse

Hvad er et menneske? af Svend Brinkmann

11 nov.19

Læseren tages i hånden rundt i Europa med kufferten spækket med idéhistoriske betragtninger mod en større forståelse af verden og det at være menneske. 

Hovedpersonen Andreas er en ung mand på 17 år, som lige har afsluttet 2. g og står overfor en længere rejse rundt i Europa sammen med sin farmor. Hun har planlagt turen som en form for dannelsesrejse for Andreas med hende som guide. Da tiden nærmer sig, hvor de skal afsted, er farmoren blevet alvorligt syg af kræft og indlagt på hospice med få måneder tilbage at leve i. Hun får Andreas til at tage afsted alene, for nu har hun planlagt hele turen, og hun udstyrer ham med et manuskript af en ukendt forfatter på over 400 sider med titlen: ' Hvad er et menneske?'.

Sammen med sin computer, som muliggør daglige samtaler med farmoren, rejser Andreas afsted. Hun løfter sløret for destinationerne, efterhånden som turen skrider frem. Imellem deres samtaler skal han læse bestemte afsnit i manuskriptet. Han oplever en masse og ser både Lascaux-hulemalerierne i Sydfrankrig, Rom, Firenze, Prag, Theresienstadt og Berlin. Han møder en dejlig engelsk pige, Sally, der er meget anderledes, og som turen skrider frem, udvikler rejsen Andreas sig fra at være en temmelig forsigtig og nervøs ung mand, der efter sin mors anvisninger laver sine yogaøvelser og spiser sine vitaminer hver dag, til at nå en bevidsthed om, hvad et menneske egentligt er, hvilket blandt andet handler om at tage ansvar for sit eget liv.

Svend Brinkmann har skrevet en bog, der er en blanding mellem skøn-og faglitteratur og tager sin læser med på en interessant rejse gennem Europa, men særligt er man med på en personlig rejse mod en større forståelse af verden og sig selv. Som novice i både den filosofiske og kultur- og idéhistoriske måde at betragte verden på, var jeg enkelte gange forståelsesmæssigt udfordret, men overordnet følte jeg mig meget beriget og godt underholdt. Jeg sidder efter læsningen med den følelse, jeg også havde, da jeg for mange år siden læste Sofies verden af Jostein Gaarder, hvor læseren blev opfordret til både at undre sig og overveje begreberne etik og moral samt til at forstå, at der kan eksistere mange sandheder.

'Hvad er et menneske?' er en bog, jeg vil give alle til deres konfirmation eller nonfirmation, så de har muligheden for at forstå eller fatte interesse for både kultur- og idéhistorie, selvom det ikke er emner, der diskuteres omkring deres middagsbord.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
46862589
ISBN
9788702265255
Antal sider
275

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer