Bog

Mit år med Gud : tro for tvivlere

Af (
2021
)

Anmeldelse

Mit år med Gud

09 sep.21

Som forsidebilledet illustrerer, åbner Svend Brinkmann døren ind til kirken og til Gud. Anbefalelsesværdig læsning for alle – selv den mest frelste ateist.

Uden at vide, hvad år 2020 ville bringe, valgte Brinkmann at dedikere året til at undersøge Guds eksistens, for som han udtrykker det: ”Hvis der er en Gud, ændrer det jo alt!”. Det er blevet til en form for dagbog, hvor han i løbet af årets måneder undersøger himmelstræbende spørgsmål som bl.a. ”Findes sjælen?”, ”Virker troen?” og ”Hvilken rolle spiller tvivlen?”.

Det er relevante spørgsmål i en moderne kontekst. Som læser bliver man taget i hånden og ført gennem den kristne kulturarv og idéhistorie med Brinkmanns letforståelige sprog (selvom det til tider bliver indviklede filosofiske tanker), og man får øjnene op for, hvor meget religion og tro stadig har at bidrage med i vores sekulariserede del af verdenen.

Man genkender Brinkmanns stemme, fordi han slår et slag for at tro på det gode og få et andet perspektiv på tilværelsen ved at spejle sig i andet end ens eget spejlbillede. Han viser bl.a. bibelens betydning for vores etiske grundforståelse gennem Jesus radikale budskaber, som ikke giver mening videnskabeligt eller empirisk, men som for de fleste reflekterer en sand måde at leve på.

Bogen igennem vedbliver Brinkmann i sin position som agnostiker, og nogle vil måske dermed mene, at han bliver stående på dørtærsklen ind til troens rum. Men det er helt klart bogens kvalitet, at Brinkmann ikke med bestemthed hverken kan sige, at Gud eksister eller ikke eksisterer. Han forholder sig åbent til troen, hvor tvivlen nødvendigvis må følge med.

Brinkmann udlægger alligevel sin egen religiøse fortolkning af en verden fuld af mening, hvor Gud må være død og ikkeeksisterende for at virke som en ubetinget insisteren i os efter at gøre det rette, selvom vi ikke får noget ud af det.

Hensigten med bogen er ikke, at læseren skal nå samme konklusioner, men åbne op for, at vi til stadighed har brug for et poetisk og religiøst sprog at udtrykke os i, når det kommer til de eksistentielle livsanskuelser, der ikke kan begrundes med naturvidenskabens årsager og virkninger. ’Mit år med Gud’ er derfor anbefalelsesværdig læsning for alle – selv for den mest frelste ateist.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
39140683
ISBN
9788702316360
Antal sider
254

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer