Bog

Gå glip

Af (
2017
)

Anmeldelse

Gå glip af Svend Brinkmann

23 okt.17

Mådehold. Tredje bind fra revseren af det moderne og selvcentrerede liv handler om begrænsningens kunst i en grænseløs verden.

I en yderst velorganiseret lille bog gennemgår Brinkmann de forskellige aspekter af livet, hvor han ser fordele ved at begrænse sig, skære ned og skrue ned. Han tager sig af bæredygtighed, han ser på det eksistentielle, og han hiver fat i etik, i psykologi og æstetik. Konsekvent ud fra hans vinkel og letforståeligt forklaret.

En af tidens trends, "Jeg vil det hele, og jeg vil have det hele, lige nu!" bliver heglet igennem med et strejf af lune, for man møder trods alt jævnligt pegefingeren hos denne debattør.  Et af de allerbedste og meget larmende eksempler for øjeblikket er Donald Trump. Forfatteren drysser med lind hånd citater og henvisninger ud over teksten. Foruden Beinkmanns egne så kommer vi omkring rigtig mange lige fra Kierkegaard og Løgstrup til Giddens og Knausgård, men først og fremmest er Aristoteles forbilledet.

Sprog er egentlig en meget værdibærende ting, og når Svend Brinkmann skriver 'Man skal gøre en dyd ud af nødvendigheden', så kan jeg mærke, jeg stritter imod. Jeg er absolut med på ideen om at downsize, at blive gladere ved bedre at kunne overskue sit liv, sine omgivelser og ambitioner. Det kan give mere ro. Men så snart noget lyder som gammeldags pligt, er jeg stået af. Så føler jeg mig hensat til tidligere tider, hvor kun familien, klanen eller gruppens behov eller regler var gældende. Individet var intet. Men trygheden var måske større. Det er vel også en af forfatterens pointer, at den moderne individualisering måske ikke er af det onde, men i hvert fald negativ.

I det afsluttende afsnit understreges det, at mennesker har brug for at respektere ritualer i tilværelsen, livet bliver bedre med faste rammer og fælles vilkår i en grænseløs verden. Altså holdninger som læserne mødte i forfatterens to første bøger. Jeg er bestemt ikke enig med forfatteren i alt. Det skal jeg heller ikke være. Men han kan virkelig formidle sine holdninger konsekvent og begribeligt.


Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
53435823
ISBN
9788702245349
Antal sider
144

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer