Bog

Husdyret

Af (
2018
)

Anmeldelse

Husdyret af Camilla Grebe

02 maj.18

Overbevisende, uhyggelig og medrivende krimi, som ud over at være en god historie også er en kommentar til de mange fordomme overfor det fremmede og anderledes.

Camilla Grebes ’Husdyret’ indeholder alt det, jeg forbinder med en vellykket krimi: en godt og overraskende plot, godt udfoldede hovedpersoner og skarpe kommentarer til tidens politiske temaer. Titlen er i den grad velvalgt og i sig selv en barsk kommentar.

Malin er ansat ved ordenspolitiet i nærheden af Stockholm, og når hun bliver spurgt om, hvorfor hun er blevet politibetjent, er et af svarene, at det har givet hende en mulighed for at komme væk fra Ormberg, den lille landsby hvor hun er født, og hvor alle kender alle, og alle ved alt om alle.

Men det er lige netop Ormberg, Malin bliver sendt til, da hun bliver en del af en gruppe, som skal efterforske cold cases, uløste drabssager. I Ormberg efterforskes et drab på en pige, som blev myrdet otte år tidligere. Malin var faktisk den person, der fandt pigen, men grunden til at hun bliver sat på sagen er at , ”De vil bare have nogen på stedet, der kunne finde rundt i de store skove, der omgiver byen, og kunne tale med de gamle mænd og koner i området”.

Da de har været i gang med efterforskningen i en uges tid, forsvinder den ene efterforsker, Peter, uden at efterlade sig spor. Hans makker, Hanne, som også er hans kæreste, bliver fundet i skoven, hun er helt forkommen, og hun kan overhovedet ikke huske noget om, hvad der er sket. Og så sker der endnu et mord.

Historien fortælles på skift af Malin og Jake, en lokal dreng, som fandt Hanne i skoven. Han finder også Hannes dagbog, men på grund af, at han bærer på en stor hemmelighed, kan han ikke aflevere dagbogen til politiet. Men han læser i den , og på den måde får også Hanne stemme, og også hendes store hemmelighed bliver afsløret.

Personerne er vigtige, men man kan også sige, at landsbyen Ormberg spiller en stor rolle i romanen. Tidligere var der gang i byen med forskellige fabrikker, men efter at de er lukket, er der kun de gamle og de arbejdsløse, der er tilbage, sammen med en gruppe flygtninge. De lokale kan ikke forstå, at flygtningene får alting, mens de selv må klare sig uden hjælp, og der er da også mange, der mener, at det er araberne, der står bag de to mord.

Camilla Grebe har skrevet flere krimier sammen med sin søster Åsa Träff. I 2016 gik hun solo med ’Når isen brister’. 'Husdyret' er en selvstændige fortsættelse, der er blevet kåret som årets svenske krimi i 2017.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Charlotte A.E. Glahn
Faustnummer
54102828
ISBN
9788711691373
Antal sider
491

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer