Bog

Størst af alt

Af (
2017
)

Anmeldelse

Størst af alt af Malin Persson Giolito

03 apr.17

Giolitos roman er fremragende på flere planer, både i retssalen og på det psykologisk plan, med sublime beskrivelser af de unge hovedpersoner. 

Malin Persson Giolito har fire romaner bag sig, men udkommer for først gang på dansk med denne prisvindende krimi. Når man taler om svenske krimier, tænker man enten på de hårdkogte og barske af som f.eks. Larsson, Kepler og Lapidus eller de mere bløde femikrimier af forfattere som Läckberg og Marklund. Denne historie er noget andet og helt sin egen. Uden sammenligning i øvrigt er Giolitos samfundsbeskrivelser og skildringen af det svenske retssystem tættere på en forfatter som Leif G.W. Persson, hvilket måske ikke er så underligt, da hun er hans datter.

Historien begynder med et skuddrama på et gymnasium beliggende i den absolut finere del af Stockholm. Maja Nordberg er den eneste uskadte, og angiveligt har hun planlagt massakren sammen med sin kæreste Sebastian og skudt ham til sidst. I folks bevidsthed er Maja skyldig, og ni måneder senere begynder retssagen. Historien skildrer retshandlingerne i detaljer, og mens sagen kører, ser Maja tilbage på tiden før skyderiet.

Maja tilhører et ekstremt overklassemiljø, hvor de forkælede unge lever et liv med penge, fester og stoffer. Da Maja forelsker sig i den eftertragtede Sebastian Fagermann, søn af Sveriges rigeste forretningsmand, synes hendes lykke gjort. Efter den første tids lykkerus begynder Maja dog snart at indse, at der er noget helt galt med Sebastian – ikke alene har han problemer med overdreven brug af narko, men han har også psykiske problemer og et mildt sagt noget anstrengt forhold til sin fraværende og iskolde far.

Giolitos roman er aldeles fremragende på to planer. Spændingsdelen holdes pænt ved lige ved, at der kun langsomt åbenbares bidder af det skete. Selvom Maja selv erklærer sig skyldig, har man hele tiden tanken om, at der må ligge mere bag begivenhederne. Endelig er er det også medrivende at se frem til rettens endelige dom. Den psykologiske del, med skildringen af disse privilegerede teenagere og deres overfladiske liv og rige og fraværende forældre, er intet mindre end sublim. Det er på alle måder en historie, der sætter sig og er virkelig svær at lægge fra sig.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Jesper Klint Kistorp
Faustnummer
52973317
ISBN
9788702215700
Antal sider
409

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer