Bog

Følelsernes opdragelse

Af (
2010
)

Anmeldelse

Følelsernes opdragelse af Gustave Flaubert

27 maj.10

Fransk forelskelse, fordærvethed, fine fornemmelser og Februarrevolutionen 1848. Et hovedværk i fransk og europæisk litteratur med den unge, ærgerrige Frédéric Moreau som frontfigur.  ...

Frédéric Moreau er en af den europæiske litteraturs meget flotte, psykologiske personskildringer: Ærgerrig som Julien i ’Rødt og sort’ af Stendhal, afstumpet og dekandent som Dorian Gray i ’Billedet af Dorian Gray’ af Oscar Wilde og manipulerende som kurtisanen Nana i Zolas roman af samme navn. Frédéric indtager en retfærdig plads blandt disse andre store – og lidet sympatiske – litterære figurer.

Frédéric er født i provinsen, men drages mod Paris, der på hans tid er præget af voldsomt politisk uvejr og social ustabilitet. Februarrevolutionen i 1848 oplever han på nærmeste hold, men da har han for længst lært, hvordan enhver er sig selv nærmest, og han formår derfor at være forholdsvis upåvirket af det blod, der flyder i gaderne – så længe det ikke er hans eget, naturligvis.

I sin stræben efter magt og luksus bliver hans vej brolagt med knuste hjerter, idet en enkelte eller to eller tre kvinder faktisk kommer til at elske ham, hver på sin måde og hver med sit mål for øje. Disse former for forelskelse er ved nærmere eftersyn ikke så sære, eftersom Frédéric i stiv(!) arm forfører dem alle med løfter og kærlighedserklæringer. Og når det lykkes, er han virkelig stolt af sig selv:
”Hendes smukke fugtige øjne strålede med en lidenskab så voldsom, at Frédéric trak hende ned på skødet, og han tænkte: ”Hvor er jeg dog en slyngel!” imens han indvendigt jublede over sin fordærvethed.”

Hvis det på nogen måde kan tjene som undskyldning, kan det afsløres, at Frédéric absolut ikke er enestående i sin gradvise forråelse. Tidens og miljøets påvirkning er til at få øje på, så i virkeligheden hyler Frédéric blot som de ulve, han er iblandt.

Personligt hører jeg til dem, der mener, at klassikere ofte må lide den tort at ligge i skyggen af de bjerge af nye udgivelser, der hvert år skyder op. Måske kunne man forestille sig et personligt løfte, som hedder: Læs mindst én klassiker om året. Mit forslag er, at ’Følelserne opdragelse’ bliver klassiker-indslaget i 2010.

 

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Erik Bartholdy
Faustnummer
28239041
Graphic
Camilla Jørgensen
ISBN
9788773573594
Antal sider
461

Artikel

Artikel

Følelsernes opdragelse af Gustave Flaubert

Da Gustave Flauberts roman 'Følelsernes opdragelse' udkom i 1869, fik den en blandet modtagelse hos de franske anmeldere. Som det også var tilfældet med Flauberts debutroman 'Madame Bovary', syntes mange, at 'Følelsernes opdragelse' var vulgær og dårlig.
Læs mere

Tema

Tema

Fransk litteratur

Ny fransk litteratur byder på et potpourri af globale og intime fiktioner, fragmenter af virkeligheden, samfundskritik og eksperimenterende former.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer