Bog

Fødedygtig

Af (
2020
)

Anmeldelse

Fødedygtig af Laura Ringo

22 jun.20

Rap og genkendelig roman om at være 30 og mærke alles krav til, hvordan man skal leve sit liv - og om folkeskolen og de udfordringer, den står i.

Da forfatteren Laura Ringo nærmede sig de magiske 30 år, begyndte hendes venner og bekendte at tale om, at det var nu, hun skulle beslutte sig for, hvorvidt hun skal have børn eller ej. Det synes hun var op ad bakke, og hun tænkte, at det måtte hun gøre noget ved. Det er der kommet denne vildt sjove og ærlige roman ud af. Vildt sjov fordi Laura Ringo virkelig formår at sætte tingene på spidsen og samtidig siger det, de fleste nøjes med skamfuldt at tænke. Ærlige, fordi hun egentlig ikke gider børn nu, især ikke efter at have været vikar på en skole. Og det forstår man godt efter endt læsning.

'Fødedygtig' handler om den 29-årige nyuddannede pædagog Liv, der lige har fået job på en skole på Amager. Hun bor sammen med Dan, der er ph.d.er på Københavns Universitet. Dan vi gå på museum, danse lindy hop, se Deadline i tv og snart have børn. Liv vil hellere flade ud i sofaneseren og se TV3 og drikke kaffe. Det springende punkt er, at godt nok er hun fødedygtig, men hun er ikke fødeparat. Der er noget hun meget hellere vil, hun ved bare ikke hvad.

Det nye job i 0 klasse på Amager er heller ikke befordrende for ønsket om forplantning. Der er mildest talt elever, der ikke passer ind i normalklasser. At blive sparket, spyttet på, kaldt fede ko, luder og so af 6-årige er daglig kost, og lærerne er magtesløse. Lærerautoritet er en by i Rusland, og det, kombineret med gårdvagtstjansen, forældreintra og almindelig tavleundervisning, gør, at Liv bliver mere og mere utilfreds og opgivende, både på arbejdet og i privatlivet.

Tabuiserede følelser om at klappe et barn et par på skrinet eller tage lidt for hårdt i en arm bringes til torvs, og man sidder som læser og tænker, hvad søren skal hun ellers gøre. Men det er jo forbudt! Og Liv må dagligt gå hjem med blå mærker på skinnebenene og spyt på tøjet, indtil hun en dag får for meget. Klemt op i en krog, overreagerer hun. Det meget voldelige miljø eleverne imellem smitter af på den nyuddannede pædagog. Afmægtigheden over ikke at ane, hvad hun skal gøre på arbejdet og på hjemmefronten, kaster hende i armene på en kollega. Og så er vi i gang…

Laura Ringo har skrevet en skøn, humoristisk og letlæst roman, som primært henvender sig til et yngre publikum eller til folkeskoleansatte, der i den grad vil nikke genkendende til udfordringerne i folkeskolen. Men 'Fødedygtig' er selvfølgelig også henvendt til alle os, der stadig synes, at skolelærerne burde have en kæmpe lønstigning, en anerkendelse for det kæmpe arbejde de gør, men samtidig også ønsker, at der rent politisk bliver stillet skarpt på udfordringerne, som folkeskolen står med. Vi drømmer os næppe tilbage til den sorte skole, men i det mindste en skole, hvor der er respekt og anerkendelse elever og lærere imellem. Det er vel ikke for meget forlangt?

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
47996694
ISBN
9788702296327
Antal sider
218

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer