Bog

Under kommando

Af (
2004
)

Anmeldelse

Under kommando af Knud Erik Pedersen

09 maj.05
Lån bogen på

I gedigen sædeskildring fortælles varmt og medlevende om Esben og Lise, der er nyuddannede lærere, venter barn og har 16 måneders værnepligt foran sig. Det er Danmarkshistorie med jysk udgangspunkt.
Vi befinder os sidst i 50’erne i sidste århundrede. I den kolde krigs tid, i efterkrigstidens nøjsomhedsperiode på vej ind i den store forbrugsfests årtier.

Esben og Lise er blevet færdige på seminariet og skal nu prøve kræfter med hverdagen som lærere. De har fået deres første stilling i en landsby i det mørke Midtjylland. Overlæreren er konge i det lille rige og en magtfuld person, som man står sig bedst ved at tækkes. Især bør man ikke tage de vikartimer, som overlærerens kone læser uden faglige kvalifikationer. De har fået løfte om en ny lærerbolig, men må det første år tage til takke med en fugtplaget aftægtsbolig med tilhørende lokum. Esben bliver indkaldt som soldat og kommer til at aftjene sin værnepligt i Frøslev-lejren, så langt hjemmefra, at han kun sjældent ser sin lille familie. Derfor skriver han lange, klagende og ofte sarkastisk rammende breve til Lise. Hverdagen 'Under kommando' forekommer ham nytteløs og absurd. Og så har han alvorlige problemer med de praktiske sider af militærtjenesten. Han bliver anklaget for at simulere, når han overhovedet ikke er i stand til at samle sit gevær.

Lise er beskrevet som den stærke person – en overlever – der får god kontakt til børnene og deres forældre, den som mildner Esbens mørke livssyn og sørger for, at han ikke helt drukner i selvmedlidenhed. Esben er stadig den tænksomme og klynkende, misforståede skønånd. Han er kun i begyndelsen af tyverne her i sjette del i serien, og jeg glæder mig til at se, hvordan han udvikler sig i det næste bind om sit og Lises liv. Knud Erik Pedersen fortæller langsomt - med jysk sendrægtighed og underfundig humor. Det har igen været en sand fornøjelse at følge Esben et stykke af hans liv – lad os ikke skulle vente for længe på næste del. Gyldendal, 2004. 240 sider. Kr 249,-

Læs anbefalingen af Puslinglandet
Læs anbefalingen af Sommerblusset
Læs mere om Knud Erik Pedersen


Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25511409
ISBN
9788700396227
Antal sider
240

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer