Bog

Grundtvig er død

Af (
2021
)

Anmeldelse

Grundtvig er død

23 sep.21

Alt kan ske på en højskole – kærlighed, forviklinger, skrivekrise og magtkampe. Laura Ringos højskoleroman får sat mange ting på spidsen, heriblandt højskolens værdier.

Petra bliver ansat som skrivelærer på Nyord Højskole, en højskole hun ti år tidligere selv var elev på. Hendes ambition er at give eleverne et frirum, hvor de kan lege og lære og på den måde forberede sig til næste skridt i livet. Hun er en person, som står ved den, hun er. Hun er ikke bange for at sige, hvad hun mener, eller hvad hun vil have – eller gå efter det hun vil have, hvilket i første omgang er et seksuelt forhold til Frank, forstanderen, som var hendes skrivelærer, da hun selv gik på højskolen.

Hele bogen syder af magtbalancer af forskellige slags. Den magt man har som lærer, hvor man skal have en mening om, hvad eleverne på skrivelinjen har skrevet og servere den, så budskabet er tydeligt, men samtidig ikke skal tage modet fra eleven. Desuden er der den magt, der er mellem hende og Frank – både at hun er et udtrykt seksuelt væsen, som ved hvad hun vil have fra ham, men også at hun kun vil det seksuelle og dermed ikke vil binde sig. Endelig er der den magt, der er på spil, når hun indlader sig på et seksuelt forhold med en elev, hvilket hun jo ikke bør, men ikke kan lade være med. I det hele taget er det på sin vis en ret aktuel roman. Emner som MeToo, kvinders ligeret, magtrelationer før og nu og højskolens værdisæt i et moderne samfund, hvor Grundtvig er død, er til stede igennem hele romanen.

Sproget, emnerne er fantastiske som hovedpersonen, og jeg var slet ikke færdig med historien, da den sluttede. Selv om jeg slugte romanen, og faktisk synes den er ret god, så er jeg samtidig usikker på, hvad den vil. Men det er vel ikke en dårlig ting, er det?

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
39495449
ISBN
9788702315622
Antal sider
268

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer