Bog

En valravn i maj

Af (
2022
)

Anmeldelse

En valravn i maj

10 okt.22

Lettilgængelig poesi og fænomenale tegninger af Valravnen. Nicolai Hvidberg Jørgensen genopfinder grukket med  små, tankevækkende digte.

Digtene er såkaldt black out poetry, skabt af forfatteren ud fra kulturnyhederne i en lille avis. Tegningerne er kreeret til formålet på blot en måned, hvilket er en imponerende bedrift, når man tager den meget høje kvalitet i betragtning.

Valravnen er et dejligt bekendtskab, der rummer underfundig humor og en overraskende dybde. Tegningerne af en ekstremt høj kvalitet, der bringer Valravnen til live med masser af personlighed og karakter. Det er lige før, jeg ikke ville blive overrasket, hvis han en dag dumpede ned ved min side for at fortælle mig et par sandheder om livet og verden.

Valravnen er en mytologisk karakter, der er som taget ud af Valhalla-universet. I Nicolai Hvidberg Jørgensens hænder bliver ham til en hætteklædt vandringsmand med piben i næbvigen og en rygsæk på, der som en slags Gammelpots vadsæk kan forestilles at være fuld af ord, der passer til enhver tænkelig anledning. Øjnene er godt skjult bag hætten og de pjuskede fjer, men derfra betragter outsideren Valravnen som et slags orakel vores verden og kommenterer på livet og samfundet med sine tankevækkende sandheder.

Ordet tegneseriefigur synes for lille til Valravnen, der på sin egen måde insisterer på læserens opmærksomhed. Det er en bog, man kan læse ret hurtigt, men også en bog, man har lyst til at dykke ned i igen og igen for at finde ny mening og nye sammenhænge mellem ord og billeder.

Bogen indledes med en velkomst af forfatteren, der fortæller, hvordan han har skabt bogen. Her fortæller han, at tegningerne af Valravnen er lavet på en måned, hvilket lyder helt utroligt og om ikke andet beviser Hvidbergs enorme talent som tegner. Digtenes ord er taget fra en avis men bliver her sat sammen til noget med både lys og mørke og et indhold, der bliver meget større end blot løsrevne ord.

Er det en tegneserie eller en digtsamling? Hvorfor vælge, når samspillet mellem de to kunstformer netop er det, der løfter denne bog op og gør den til noget helt særligt. Meget anbefalelsesværdig, også til de læsere, der ikke almindeligvis læser digte.

Bogdetaljer

Forlag
Afart
Faustnummer
62731273
ISBN
9788792624512
Antal sider
56

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer