Bog

Den ulastelige cubaner

Af (
2007
)

Anmeldelse

Den ulastelige cubaner af Leonardo Padura

07 maj.07
AfAnne Grete Jacobsen
Skribent

Denne mesterligt fortalte kriminalroman af  Leonardo Padura oser af Havanna og af stemningen i en by i forfald, samtidig med at den giver et  kærligt og kritisk billede af Cuba.

Forlaget Sohn fortsætter med at udgive Leonardo Paduras berømte og meget roste serie Havana-
Kvartetten, og heldigvis for det, for her får vi begyndelsen på historien om kriminalkommisær Mario Conde. "Maskespil i Havana", som udkom i 2006, er den 3. i serien.

"Endnu før han kunne tænke over det, vidste han, at det sværeste ville være at åbne øjnene" og derved "tillader, at der i kraniet danner sig en svampet masse"….Det er den 2. januar og Conde har tømmermænd – og hvilke - da telefonen ringer og han bliver beordret på arbejde. Rafael Morin, en af cheferne i Industriministeriet er forsvundet. Er han - ligesom så mange andre cubanere – stukket af til Florida, har han skjult sig med en elskerinde eller er der sket en forbrydelse, hvad der nok er det mest sandsynlige?

Condes tømmermænd forsvinder næsten, da han hører, at det drejer sig om Rafael Morin. De har været klassekammerater på gymnasiet, og det blev Rafael, som rendte med den underskønne Tamara, som også Conde var forelsket i. Rafael har været en mønsterborger i Cuba, altid med de rigtige meninger og de rigtige handlinger til gavn for staten.

Ved hårdt politiarbejde løser Conde mysteriet sammen med sin makker, og der kommer mange overraskende ting frem i lyset.

En ting er kriminalhistorien, men ligeså væsentligt, og det som har været med allerede nu at give serien klassikerstatus, er beskrivelsen af et Cuba, som langsomt er ved at gå i forfald, og så er Conde altså et rigtig godt bekendtskab. I romanen får vi i tilbageblik fortalt om Condes ungdom, og hans drømme for fremtiden, og om hans allerbedste ven Den tynde, som nu sidder i kørestol og langsomt æder og drikker sig ihjel.  Conde er blevet en desillusioneret, ensom og lidt bitter mand, som egentlig helst vil trække sig tilbage fra politiarbejdet for at skrive. (At han tager virkelig gør noget ved det, ved vi fra "Maskespil i Havana").

Havana-serien kunne sagtens være pligtlæsning for alle litterært interesserede turister, som rejser på ferie på Cuba, for den giver et godt indtryk af et land, som rummer så meget.

Bogdetaljer

Forlag
Rødovre : Sohn
Oversætter
Peer Sibast
Faustnummer
26668751
ISBN
9788791959066
Antal sider
266

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser