Bog

Den halve krig

Af (
2018
)

Anmeldelse

Den halve krig af Joe Abercrombie

16 sep.19

Fantasyfans vil på ingen måde blive skuffede over sidste bind i Joe Abercrombies helt forrygende trilogi. Omdrejningspunktet i tredje bind er hævn. 

I tredje bind følger vi den unge kvinde Skara, der starter som lille og bange, men stædig, og med veltalenhed, indlevelse, mod og stor kløgt kæmper sig op til at blive Dronning.

’Den halve krig’ tager sin begyndelse i fodsporene af de tidligere to bøger, men som i de forrige bøger, præsenteres vi for en ny hovedperson, den unge kvinde Skara, hvis bedstefar, Kongen af Throvenland, bliver dræbt af Dødens- og Storkongens mand, ’Smukke Yilling’. I det forrige bind, spirede en skrøbelig alliance mellem Gettland, Vansterland og Throvenland, der i håbet om at bekæmpe Storkongen, hans konspiratoriske minister Bedstemoder Wexen og Smukke Yilling, indgik en indbyrdes våbenhvile. Som rammepersoner er det stadig Fader Yarvi, Torn Bathu, Brand, Rin, Rulf og Koll, nogle i front og andre er trådt mere i baggrunden, men primært følger vi historien gennem Skara. Som Torn gennemgik sin dannelsesrejse i bind to, skal Skara også overkomme voldsomme kampe frem mod sin titel som Dronning. 

Skara, hendes skjold, tvillingen Raith, der startede som krigsslave hos den nådesløse Grom-gil- Gorm, den mest blodtørstige konge i verden, hendes ven og rådgiver Blå Jenner, der i sin tid var ham, der reddede hende fra Smukke Yilling og førte hende i sikkerhed hos hendes kusine Dronning Laithlin, samt hendes primære rådgiver Søster Owd, udgør kernen i gruppen af hovedpersoner, der står sammen i kampen mod Storkongen, som hærgende trænger frem og dræber alt på sin vej. Vanen tro er der masser af krig, intriger, forviklinger og magtdemonstrationer, og vi møder magi i form af elvervåben. 

Joe Abercrombies sprog er flydende, og han er rigtig god til at skabe livagtige, nærmest kvalmende, beskrivelser af slagene. Nogen mener, at denne serie læner sig mere op ad YA-genren end forfatterens anden serie, men selvom det er yngre mennesker i stedet for fyrreårige, der er hovedpersonerne, mener jeg ikke, at serien af den grund rettes mod YA-målgruppen. Derimod mener jeg, at kompleksiteten heri, samt det faktum at hovedpersonerne alle må gå på kompromis med sig selv, gøre frygtelige ting og vende ryggen til deres drømme for at tjene deres land, giver disse bøger en voksen stemme. De kan dog også sagtens læses af unge ned til cirka 14 år.

Abercrombies bøger handler ikke så meget om, hvad der sker, men mere om hvordan det har indflydelse på de mennesker, det sker for. Serien kan anbefales til fans af Brandon Sanderson, Brent Weeks, Peter V. Brett og til fans af den danske verdensklasseserie ’Den trofaste bror’ af Jacob Kokkedal. Jeg er stor fan!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Lene Ewald Hesel
Faustnummer
54640692
ISBN
9788702182989
Antal sider
477

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer